Diferents dirigents sobiranistes van assistir ahir al pregó alternatiu de la Mercè, protagonitzat a Barcelona per l'actor Toni Albà, que, si bé va expressar el seu respecte pel pregoner oficial, l'escriptor i periodista Javier Pérez Andújar, va assegurar que aquest "va insultar" l'independentisme. Unes mil persones van assistir a l'acte, promogut per sectors independentistes contraris a Pérez Andújar, i en què es va criticar també l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El protagonista d'aquest pregó va ser Toni Albà, que va parodiar el rei Felip V el 1714. Albà va iniciar una processó al Fossar de les Moreres del barri del Born, acompanyat de la "Coronela" -grup de recreació històrica que emula la milícia ciutadana del 1714- fins a arribar a la plaça de Pla de Palau, on va ser rebut amb banderes estelades i crits d'independència. La majoria dels presents era gent gran. A l'acte, van assistir-hi també diversos dirigents polítics, com el portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, i el diputat del mateix grup Eduardo Reyes; els regidors a l'Ajuntament Jordi Martí, Francina Vila (PDC) i Gerard Ardanuy (Demòcrates); o l'eurodiputat de PDC Ramon Tremosa. Albà va fer la primera part del pregó en to satíric imitant el monarca, en què va ironitzar que "han passat més de 300 anys i estic vivito y colauando", i va criticar amb jocs de paraules polítics dels partits no independentistes.

L'escriptor Javier Pérez Andújar va evitar la polèmica en el seu pregó a l'Ajuntament, que va acabar amb un "Barcelonins del món, uniu-vos!". "La gent de Barcelona no es deixarà desposseir del dret a ser de Barcelona cadascú a la seva manera. Des del més discriminat dels barris fins a les residències més privilegiades, tota la gent de Barcelona hi cap, a Barcelona", va afirmar.