Sense esperar l'incert resultat de les eleccions basques i gallegues, el socialista Pedro Sánchez va fer ahir un pas endavant i va anunciar que intentarà formar un govern alternatiu al del PP, que el seu soci natural, Pablo Iglesias, va acollir amb un gràfic "al·leluia" i Ciutadans va rebutjar per "inviable".

Fonts de la direcció del PSOE van avançar que Pedro Sánchez presentarà formalment aquesta proposta al comitè federal del partit del proper 1 d'octubre, en què també advocarà per mantenir el vot negatiu a una hipotètica nova investidura del líder del PP, Mariano Rajoy. Al costat d'aquesta negativa, Sánchez proposarà al màxim òrgan del PSOE entre congressos intentar formar un govern "alternatiu", encara que ahir no va precisar amb quins partits pensa negociar per evitar la convocatòria de terceres eleccions generals.

Malgrat això, totes les mirades estan posades en Podem i en Pablo Iglesias, que va celebrar la disposició de Sánchez i que va confiar que "tant de bo" sigui possible formar aquest executiu. En qualsevol cas, Iglesias va advertir que, perquè aquest govern sigui possible, Sánchez haurà de parlar tant amb Podem com amb els partits nacionalistes i independentistes representats al Congrés.

Iglesias descarta de manera contundent incloure Ciutadans en aquesta equació, que no va dubtar a anomenar la "filial taronja del partit blau", el PP. "Només hi ha una opció" d'un govern alternatiu al del PP, va insistir Iglesias, que va admetre, però, que veu "difícil i complicat" tancar un pacte com el que ell planteja perquè suposaria pactar amb CDC, una formació que va admetre que no li agrada, i amb ERC, que li agrada més, a més del PNB.

Rivera se'n desmarca

Qui es va descartar des de l'inici d'aquest acord va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va rebutjar de ple "per inviable" donar suport a un govern del PSOE amb només 85 escons a la cambra baixa. "Un govern de 85 escons, amb divisió interna, dependent de 44 partits, és inviable. Cap polític no hauria de posar la seva cadira per damunt d'Espanya", va alertar Rivera.

Un escepticisme també mostrat pel president del govern en funcions, Mariano Rajoy, que, fins i tot abans de conèixer les intencions de Pedro Sánchez, ja advertia que governar amb 85 escons, els partits independentistes i "tota l'extrema esquerra espanyola" és una opció "absolutament absurda". I això, malgrat que Rajoy reconeix que l'"aritmètica" parlamentària permetria aquest govern de l'esquerra i els independentistes.

El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, va deixar clar que no té tancat cap acord amb el PSOE encara que tampoc no creu que sigui possible, ja que "les discrepàncies són molt conegudes", especialment per l'oposició de Sánchez a la convocatòria d'un referèndum sobiranista a Catalunya. Exigència que també reitera ERC per donar suport a aquest hipotètic govern alternatiu a Rajoy. Fonts de la formació republicana van avançar que ERC ni s'ha mogut ni es mourà de les seves condicions per negociar una hipotètica investidura de Sánchez. És a dir, derogar les lleis "retrògrades" del govern del PP, donar un impuls a les polítiques socials i convocar un referèndum "a l'escocesa". Des del PNB, el candidat a lehendakari, Íñigo Urkullu, es va mostrar disposat a pactar amb el PP o el PSOE "sempre que es tinguin en compte les necessitats d'Euskadi".