El 76% dels catalans creu que la justícia no ha de resoldre els problemes polítics

Una majoria del 82% dels enquestats considera que "els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble"

24.09.2016 | 00:00

La Generalitat ha volgut consultar a la ciutadania diverses qüestions relacionades amb set grans àmbits en l'última enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicada ahir. Entre aquestes, una de clara i molt relacionada amb esdeveniments actuals en la tensa relació entre Catalunya i la resta de l'Estat: "es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s'utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política?". En la resposta, el 75% dels catalans rebutja la politització de la Justícia (el 45,8 hi està d'acord i el 30%, molt), mentre que l'11,2% està en desacord amb l'afirmació i al 6,8% li és igual.
En total, per fer l'enquesta s'han fet 1.200 entrevistes i s'han plantejat preguntes molt diverses. En el primer bloc, anomenat "Territori i Catalunya", el 54,7% dels enquestats considera que el Govern de la Generalitat sí que ha de tenir una política d'acció exterior pròpia, en contra del 30,7%, que pensen totalment l'oposat. El 14,7% o no ho sap o no contesta.
En la mateixa línia, el 62,5% dels catalans considera que és pertinent que la Generalitat desenvolupi la xarxa de delegacions a l'exterior per incrementar les inversions, exportacions i per tenir veu pròpia al món. El 25,9% està en contra de les anomenades "ambaixades". Per altra banda, el 63,8% creu que Catalunya ha de tenir veu pròpia davant les institucions europees sobre els temes en què la Generalitat té competències.
En l'apartat de "Seguretat i Justícia", a banda de la politització judicial, es fan altres preguntes. Per exemple, si la competència de l'Administració de Justícia (ara compartida amb l'Estat) fos només de la Generalitat, menys del 50% (el 49,4%) creu que milloraria el funcionament de la Justícia, el 20,4% creu que no, i el 12,9 ni hi està d'acord ni en desacord. En una altra pregunta, el 58,5% està d'acord que l'estada d'un intern a la presó s'ha d'apropar al màxim possible a la vida fora per afavorir la reinserció una vegada hagi complert la condemna de l'individu.
En l'apartat de "Societat", el 81% dels enquestats és favorable a reforçar l'ensenyament de la llengua catalana a les persones immigrades, i el 71,6% troba bo o molt bo el nivell de convivència amb aquestes persones immigrades que viuen a Catalunya.
En aquest mateix apartat de societat, es fa una pregunta clara: "els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble?". El 82% creu que sí (el 49,7% hi està d'acord i el 32,3%, molt d'acord). El 68,3% creu que el poble, i no els polítics, són els que haurien prendre les decisions polítiques més importants, i una majoria aclaparadora del 88,5% coincideix que "els representants polítics parlen molt i fan poc".
En aquest apartat també es fan altres preguntes, amb respostes com que el 53,6% dels enquestats coneix alguna persona jove del seu entorn que ha hagut de marxar a treballar a l'estranger en els últims d0s anys.
Sobre "Llengua", es posa xifra a una realitat coneguda. El 42,3% considera el castellà com a llengua pròpia, el 29,5% hi té el català i el 20,5%, totes dues per igual. A més, el 45,5% dels enquestats té el castellà com a llengua d'ús habitual, contra el 27,9% que parla el català més sovint i el 21,9 (totes dues per igual). Sobre la identitat, el 41,9% se sent tan espanyol com català; el 19,3%, més català que espanyol; el 14,4%, només català; el 8,8%, només espanyol; el 5,3% més espanyol que català, i la resta no ho sap o no contesta.
En l'apartat de "Treball i Ocupació", el 57,4% no acceptaria una feina amb un salari inferior per tenir uns horaris més adaptats a les seves necessitats personals (el 39% sí que ho acceptaria). Sobre "Medi Ambient", es constata que el 89,2% ja practica hàbits per reduir consum d'aigua (com tancar l'aixeta mentre es renta les dents). Tot i així, a la cisterna del vàter, el 67,9% admet que no utilitza cap dispositiu d'estalvi d'aigua. A banda, el 66,5% fa servir alguna mesura per a l'estalvi i l'eficiència energètica a casa seva.
Finalment, sobre "Salut", el 73,4% està d'acord que la seva infermera del CAP prescrigui medicaments, el 55,4% preferiria ser atès per qualsevol metge i no el de capçalera si l'atenen abans de 48 hores. A més, el 46,3% destinaria els recursos en Salut a reduir el temps de les llistes d'espera, seguit de millores en els equipaments sanitaris (el 25,5%), i, finalment, entre altres qüestions, el 86,2% avala la regularització dels clubs de cànnabis per disminuir els problemes associats al seu ús.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema