El 76% dels catalans creu que la justícia no ha de resoldre els problemes polítics

Una majoria del 82% dels enquestats considera que "els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble"

24.09.2016 | 00:00

La Generalitat ha volgut consultar a la ciutadania diverses qüestions relacionades amb set grans àmbits en l'última enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicada ahir. Entre aquestes, una de clara i molt relacionada amb esdeveniments actuals en la tensa relació entre Catalunya i la resta de l'Estat: "es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s'utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política?". En la resposta, el 75% dels catalans rebutja la politització de la Justícia (el 45,8 hi està d'acord i el 30%, molt), mentre que l'11,2% està en desacord amb l'afirmació i al 6,8% li és igual.
En total, per fer l'enquesta s'han fet 1.200 entrevistes i s'han plantejat preguntes molt diverses. En el primer bloc, anomenat "Territori i Catalunya", el 54,7% dels enquestats considera que el Govern de la Generalitat sí que ha de tenir una política d'acció exterior pròpia, en contra del 30,7%, que pensen totalment l'oposat. El 14,7% o no ho sap o no contesta.
En la mateixa línia, el 62,5% dels catalans considera que és pertinent que la Generalitat desenvolupi la xarxa de delegacions a l'exterior per incrementar les inversions, exportacions i per tenir veu pròpia al món. El 25,9% està en contra de les anomenades "ambaixades". Per altra banda, el 63,8% creu que Catalunya ha de tenir veu pròpia davant les institucions europees sobre els temes en què la Generalitat té competències.
En l'apartat de "Seguretat i Justícia", a banda de la politització judicial, es fan altres preguntes. Per exemple, si la competència de l'Administració de Justícia (ara compartida amb l'Estat) fos només de la Generalitat, menys del 50% (el 49,4%) creu que milloraria el funcionament de la Justícia, el 20,4% creu que no, i el 12,9 ni hi està d'acord ni en desacord. En una altra pregunta, el 58,5% està d'acord que l'estada d'un intern a la presó s'ha d'apropar al màxim possible a la vida fora per afavorir la reinserció una vegada hagi complert la condemna de l'individu.
En l'apartat de "Societat", el 81% dels enquestats és favorable a reforçar l'ensenyament de la llengua catalana a les persones immigrades, i el 71,6% troba bo o molt bo el nivell de convivència amb aquestes persones immigrades que viuen a Catalunya.
En aquest mateix apartat de societat, es fa una pregunta clara: "els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble?". El 82% creu que sí (el 49,7% hi està d'acord i el 32,3%, molt d'acord). El 68,3% creu que el poble, i no els polítics, són els que haurien prendre les decisions polítiques més importants, i una majoria aclaparadora del 88,5% coincideix que "els representants polítics parlen molt i fan poc".
En aquest apartat també es fan altres preguntes, amb respostes com que el 53,6% dels enquestats coneix alguna persona jove del seu entorn que ha hagut de marxar a treballar a l'estranger en els últims d0s anys.
Sobre "Llengua", es posa xifra a una realitat coneguda. El 42,3% considera el castellà com a llengua pròpia, el 29,5% hi té el català i el 20,5%, totes dues per igual. A més, el 45,5% dels enquestats té el castellà com a llengua d'ús habitual, contra el 27,9% que parla el català més sovint i el 21,9 (totes dues per igual). Sobre la identitat, el 41,9% se sent tan espanyol com català; el 19,3%, més català que espanyol; el 14,4%, només català; el 8,8%, només espanyol; el 5,3% més espanyol que català, i la resta no ho sap o no contesta.
En l'apartat de "Treball i Ocupació", el 57,4% no acceptaria una feina amb un salari inferior per tenir uns horaris més adaptats a les seves necessitats personals (el 39% sí que ho acceptaria). Sobre "Medi Ambient", es constata que el 89,2% ja practica hàbits per reduir consum d'aigua (com tancar l'aixeta mentre es renta les dents). Tot i així, a la cisterna del vàter, el 67,9% admet que no utilitza cap dispositiu d'estalvi d'aigua. A banda, el 66,5% fa servir alguna mesura per a l'estalvi i l'eficiència energètica a casa seva.
Finalment, sobre "Salut", el 73,4% està d'acord que la seva infermera del CAP prescrigui medicaments, el 55,4% preferiria ser atès per qualsevol metge i no el de capçalera si l'atenen abans de 48 hores. A més, el 46,3% destinaria els recursos en Salut a reduir el temps de les llistes d'espera, seguit de millores en els equipaments sanitaris (el 25,5%), i, finalment, entre altres qüestions, el 86,2% avala la regularització dels clubs de cànnabis per disminuir els problemes associats al seu ús.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Donald Trump.
Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Fem un repàs als temes més destacats que podràs trobar als quioscos

Tiren a terra l´estàtua de Franco que s´exhibia al Born i l´ajuntament la retira

Tiren a terra l´estàtua de Franco que s´exhibia al Born i l´ajuntament la retira

La representació sense cap del dictador a cavall s'havia instal·lat dilluns en el marc d'una...

Enllaços recomanats: Premis cinema