El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no preveu un acord amb els partits nacionalistes que li permetés ser investit president, una possibilitat que tant per al líder del PP, Mariano Rajoy, com per al de Ciutadans, Albert Rivera, acabaria en un govern que no seria viable.

De fet, Rajoy considera que aquest hipotètic govern duraria tan sols "un quart d'hora", mentre que Rivera va advertir que no donarà suport a Sánchez per un pacte amb nacionalistes que li permeti ser president "tres quarts d'hora".

Però el PSOE va sortir al pas de les càbales sobre aquest acord amb els nacionalistes després que Sánchez digués dijous que estava disposat a encapçalar una alternativa al que representa Rajoy.

Fonts de la direcció del partit van garantir que el seu líder no buscarà un govern alternatiu mitjançant un pacte amb els independentistes, sinó que el seu full de ruta per arribar a la Moncloa passa per intentar una aliança amb Podem i C's. Aquesta és la postura que asseguren que defensarà davant el Comitè Federal del proper 1 d'octubre.

"No és el seu pla, pactar amb els independentistes. No acceptarà mai el dret a decidir per ser president. El va establir el Comitè Federal i a més és un senyal d'identitat del PSOE", apunten les fonts citades.

El mateix Sánchez, en l'últim dia de campanya de les eleccions gallegues i basques, va carregar contra Rajoy subratllant que el que fa mal a Espanya no és votar en contra de la seva investidura, sinó que el país tingui un president del govern que "empara i dóna recer a la corrupció".

"Hi ha molta pressió cap al Partit Socialista", va denunciar abans de reafirmar-se en el fet de no permetre la investidura de Rajoy.

En un acte a Vitòria, Rajoy va avisar que el pacte que pot buscar Sánchez "el permet l'aritmètica, però no la raó ni la voluntat dels espanyols".

Rajoy va censurar que Sánchez pretengui fer un govern "amb els que estan plantejant que una part d'Espanya sigui independent i que a més diuen que ho faran unilateralment".

El mateix rebuig va expressar Rivera, que va explicar que el seu projecte és "antagònic" al dels independentismes i els populismes.

A més, va recordar que els primers que diuen a Sánchez que no pot pactar amb els nacionalistes són els seus mateixos barons territorials. Ahir, dos d'ells, el castellanomanxec Emiliano García Page i l'aragonès Javier Lambán, van tornar a rebutjar aquest acord.

García Page va recordar que "no ha canviat res" perquè el PSOE modifiqui la postura del Comitè Federal del "no" a Rajoy i el "no" a dependre dels independentistes, i Lambán va assenyalar que "la primera tasca del govern que es constitueixi ha de ser la de neutralitzar l'agenda de la desconnexió, que és el full ruta de l'actual govern de Catalunya, d'Esquerra i de l'antiga Convergència".

"Neutralitzar des del govern de Madrid l'agenda de la desconnexió comptant amb els que impulsen aquesta desconnexió és tan incongruent que és inadmissible", va afegir Lambán.

El govern, per boca de la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va responsabilitzar el líder socialista d'estar abocant Espanya a unes terceres eleccions, i ha fet una crida al PSOE perquè pensi en l'interès general "d'un país unit en el qual els espanyols són iguals i solidaris".

Altres veus del PP han sortit al pas d'un hipotètic acord del PSOE amb els nacionalistes i, així, el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, va afirmar que Sánchez té dret a ser el líder de l'oposició, però no a plantejar formar un govern, i l'ha acusat d'"atrinxerar-se" al PSOE sense escoltar els barons socialistes.