El Govern de Carles Puigdemont té el 6,5 % més d'alts càrrecs que el d'Artur Mas, tot i el període crític de les finances catalanes. El de Puigdemont està format per 158 alts càrrecs (quinze més que l'anterior) i 133 treballadors de personal eventual (tres més), que sumen un total de 291 persones.

Segons fonts del departament de Governació, l'increment de 18 persones amb un contracte d'alt càrrec o eventual correspon al fet que l'Executiu té una conselleria més, el departament d'Afers Exteriors, que lidera Raül Romeva. En l'anterior legislatura liderada per Mas hi havia 143 alts càrrecs i 130 persones de personal eventual; així, un total de 273 persones si se sumen les dues categories laborals.

Aquestes mateixes fonts apunten que la xifra actual d'alts càrrecs, 158 persones, se situa per sota dels 177 que hi havia al desembre del 2010 i recorden que el nombre de personal eventual havia arribat a 218 en legislatures anteriors, lluny dels 133 actuals. Un total de 68 càrrecs de confiança (36 alts càrrec i 32 de personal eventual) del Govern actual liderat per Puigdemont ja tenien aquesta categoria en l'Executiu de Mas, tot i que ocupaven un lloc de feina diferent. Representen el 25 % del total de 273 alts càrrecs i eventuals de què disposava el govern monocolor de CiU de la legislatura anterior.

Són dades que es desprenen de la informació facilitada pel departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge en resposta a una pregunta parlamentària presentada per la diputada del PSC Alícia Romero.

D'altra banda, 136 persones que eren alts càrrecs o personal eventual en l'Executiu de Mas ara mantenen la vinculació laboral amb la Generalitat després d'haver canviat de lloc de feina. Entre ells hi ha 34 casos de persones que han tornat a ocupar la seva plaça de funcionari, 18 formen part d'empreses o consorcis públics, cinc estan en règim laboral indefinit, cinc són càrrecs d'alta direcció, tres són interins i hi ha un cas de treball temporal. En la llista de 136 persones de l'anterior legislatura que mantenen vinculació laboral amb la Generalitat, tot i tenir un lloc de feina diferent, s'hi inclouen consellers que han canviat de cartera, com ara Neus Munté, Jordi Baiget, Meritxell Ruiz, Santi Vila i l'exconseller d'Agricultura Josep Maria Pelegrí.

Llum verd a un impost frenat

El TC va resoldre que tiri endavant l'impost sobre els habitatges buits que el govern espanyol va impugnar al maig. L'alt tribunal va reconèixer en la seva resolució que amb el bloqueig de l'executiu de Rajoy es perjudicava la hisenda pública.