El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar ahir que mantindrà el seu no a la investidura del candidat popular, Mariano Rajoy, "fins al final", i va oferir "generositat" a Podem i Ciutadans (C's) per formar un govern alternatiu que garanteixi el "canvi" a Espanya. "Tots hem de ser generosos, i dic a les forces del canvi que el PSOE està disposat a ser generós per posar fi al govern de Mariano Rajoy", va recalcar el líder socialista, que per aquest motiu va sol·licitar a aquestes forces que "aixequin els vetos respectius".

Sánchez va intervenir en la Festa de la Rosa del PSC, que va reunir unes 15.000 persones a Gavà (Barcelona), segons els organitzadors. El secretari general del PSOE va advertir als líders de Podem i Ciutadans, Pablo Iglesias i Albert Rivera, que els seus "vetos mutus" estan apuntalant Rajoy com a president del govern, i frenen així la "regeneració" política i democràtica que pregonaven quan es van presentar com "els partits del canvi".

"Iglesias em diu: has de parlar amb els nacionalistes, i jo parlaré amb els nacionalistes. Rivera em diu: has de parlar amb el PP, i jo parlo amb el PP. Ells dos per què no s'asseuen a parlar?", va qüestionar-se. Sánchez va avisar que no intentar construir una alternativa als populars seria "imperdonable", i va asseverar que els socialistes treballen incessantment "perquè Mariano Rajoy no segueixi ni un quart d'hora més al capdavant del govern d'Espanya". D'aquesta manera va respondre el líder socialista a Mariano Rajoy, que va sostenir divendres que el govern que aspira a formar Sánchez "no duraria ni un quart d'hora". Al líder i a la cúpula del PP també els va retreure que reclamin una abstenció dels socialistes per facilitar un govern de Rajoy apel·lant al "sentit d'estat". "Som irresponsables per no donar suport a un govern en què no creiem i també som irresponsables per intentar formar un govern en què creiem", va ironitzar en aquest sentit.

Sánchez va retreure també als populars que utilitzin el "sentit d'estat" per justificar les seves reunions amb partits nacionalistes i que, en canvi, quan és el PSOE qui participa en aquestes trobades, els acusin de vendepatrias. El líder socialista també va culpar el PP de la persistència del conflicte entre l'executiu espanyol i la Generalitat, i va subratllar que només es resoldrà mitjançant el diàleg. "Quatre anys de deriva independentista i quatre anys d'immobilisme del senyor Rajoy el que ens fan és plantejar de manera urgent el canvi polític al nostre país sobre la base del diàleg", va afirmar Sánchez.

Després del seu discurs, el polític es va donar un petit bany de masses amb els assistents a aquesta festa tradicional dels socialistes catalans, en què també van intervenir els candidats a primers secretaris del PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon.

La resposta del PP a les declaracions de Sánchez a Gavà va arribar des de Muñana (Àvila) en boca del subsecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, que va afirmar que "Espanya no mereix un secretari general del PSOE com Pedro Sánchez", perquè "segueix sense viure en la realitat", en una "fugida cap endavant" que pot perjudicar "l'estabilitat d'Espanya".

El PP l'acusa d'"egoista"

El diputat popular va fer aquestes declaracions després d'inaugurar la XXX fira de Maquinària Agrícola i Agroalimentària del municipi avilès, on va afirmar que Sánchez "està en una carrera directa cap al precipici" i va confiar que el proper comitè federal del PSOE "aconsegueixi frenar el cotxe" del dirigent socialista.

En aquest sentit, el popular va criticar l'actitud del secretari general del PSOE, que considera "egoista, personalista i d'una ambició desmesurada, en la qual està anteposant els seus interessos personals i polítics als de tots els espanyols i fins i tot als del seu propi partit".

El subsecretari de Comunicació dels populars va reclamar "una socialdemocràcia moderada i un partit socialista que sigui clau en la governabilitat i en l'estabilitat del país". Per això, Pablo Casado va apel·lar novament "al diàleg" perquè hi hagi un govern "al més aviat possible" i va demanar als socialistes que "permetin governar a Mariano Rajoy i que desbloquegin aquesta paràlisi institucional que ja dura gairebé un any".