El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que els membres del Comitè Federal del pròxim dilluns donaràn llum verd al seu calendari per a la celebració de primàries el 23 d'octubre, on optarà a la reelecció com a líder del partit, i per a un Congrés Federal del partit els dies 2, 3 i 4 de desembre.

Tot seguit desgranem el perquè el líder socialista ha optat per aquesta decisió de convocar eleccions primàries.

1/Segons Sánchez, aquestes primàries serviran per confrontar la posició de la direcció actual -contrària a l'abstenció a un govern de Rajoy i partidària de liderar una majoria alternativa- amb la dels barons crítics, que aposten per facilitar la investidura de Rajoy amb una abstenció.

2/Donar veu a la militància. En les actuals circumstàncies complicades que viu el partit, afrontar un congrés per resoldre les diferències que s'han manifestat donen la paraula als militants com a un exercici de democràcia interna que ajudarà a presentar davant la societat espanyola un projecte i un lideratge clars.

3/No fa cap pas enrere. Sánchez ha anunciat que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE proposant "un projecte d'esquerres, definit, clarament diferenciat del PP, dialogant amb totes les forces polítiques i autònom del PP", i ha demanat "als companys que considerin que tenen un projecte millor per a l'organització" que "facin un pas endavant".

4/Mals resultats a les eleccions gallegues i basques. Al País Basc, el PSOE va patir una autèntica davallada i va perdre set escons, empatant amb el PP, que en va perdre un. A Galícia, els socialistes van seguir amb la seva particular caiguda lliure, perdent quatre escons.

5/Tot plegat tindria lloc abans d'unes hipotètiques terceres eleccions (el 18 de desembre si prospera la reforma de la Llei electoral que impulsa el PP), fet que blindaria Sánchez al capdavant del PSOE després dels comicis i li atorgaria un mandat de quatre anys.

L'aposta de Sánchez forma part de la seva estratègia per mantenir les regnes del partit davant els embats dels crítics. Establir les primàries el 23 d'octubre implica que qualsevol alternativa al seu lideratge disposa només de quatre setmanes per plantar-se a les primàries, i a més qualsevol nou secretari general que no fos ell hauria de treballar amb una Executiva hostil fins el Congrés del desembre, en què es renoven la resta d'integrants de l'òrgan de govern del partit.

La pressió passa ara als barons del PSOE, que dissabte assistiran al Comitè Federal dels socialistes espanyols amb una única possibilitat de decisió sobre aquesta qüestió: acceptar o rebutjar el calendari que proposa Sánchez.

És així perquè el Comitè Federal ja està convocat des del mes de gener i s'ha anat ajornant des d'aleshores, i perquè segons els estatuts del partit el Comitè Federal no té potestat per proposar dates alternatives, sinó només per acceptar o rebutjar les que li proposa l'Executiva del partit.