El líder del PP i president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dilluns que la seva formació "no permetrà que s'incompleixi la llei" a Catalunya ni negociarà "res que tingui a veure amb la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols". Rajoy ha transmès aquest missatge a la seva executiva -que ha analitzat el resultat de les eleccions basques i gallegues- i també a la roda de premsa que posteriorment ha ofert a la seu del carrer Génova de Madrid.

El president del govern espanyol en funcions ha recordat explícitament que dimecres que ve el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà dimecres que ve a una moció de confiança al Parlament de Catalunya, on rebrà el suport de la CUP.

Segons Rajoy, ara per ara "no se sap" si aquest vot de la CUP "suposa també donar suport als pressupostos" ni quins efectes tindrà "en temes que importen al conjunt dels espanyols".

"El PP sempre serà partidari del diàleg però no permetrà que s'incompleixi la llei i per descomptat no dialogarem res que tingui a veure amb la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols", ha dit, perquè "el que és Espanya ho decideixen tots els espanyols i no una part".

Pel que fa als comicis bascos i gallecs, Rajoy ha celebrat el resultat "excepcional" a Galícia després d'una campanya "magnífica". També ha felicitat al candidat del PP basc, Alfonso Alonso, que ha obtingut "un resultat molt millor del que deien les enquestes" que situa els populars com un actor "útil" i "clau" al País Basc.

"Estem satisfets i contents pels resultats i penso que hi ha una aposta per l'estabilitat i moderació, perquè es tracta que a Espanya hi hagi governs estables i moderats", ha sentenciat.