L'estàtua de Cristòfor Colom en la qual rematen les tradicionals Rambles de Barcelona seguirà assenyalant a Amèrica des del seu lloc de sempre, malgrat la petició del grup municipal de la CUP-Capgirem de treure-la, ja que la resta de partits presents al consistori no hi estan d'acord.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat avui que la retirada de l'estàtua de Cristòfor Colom, com ha proposat el grup CUP-Capgirem, "no forma part de les intervencions que el govern (municipal) té previstes".

No obstant això, Pisarello ha considerat "legítim" el debat al voltant de l'esmentada proposta, amb ocasió del 12 d'octubre, data en la qual es commemora el descobriment d'Amèrica.

"El govern i l'alcaldessa hem fet consideracions molt crítiques sobre les connotacions colonialistes que existeixen al voltant del 12 d'octubre, però treure l'estàtua de Colom no forma part del tipus d'intervencions que tenim previstes", ha remarcat Pisarello.

El primer tinent d'alcalde ha anticipat que l'Ajuntament sí que planeja "una intervenció" sobre l'estàtua del marquès de Comillas, Antonio López, que es va dedicar al tràfic d'esclaus, a l'inici de la Via Laietana a Barcelona.

"Aquí el govern sí que té pensat fer una intervenció per poder explicar críticament el que signifiquen aquest tipus de monuments i aconseguir recuperar bona part de la memòria abolicionista a Barcelona", ha detallat Pisarello.

El grup CUP-Capgirem ha anunciat que proposarà en el ple de l'Ajuntament de Barcelona retirar l'estàtua de Colom i la del Marquès de Comillas, Antonio López, així com les banderes espanyoles dels edificis municipals.

La formació anticapitalista proposa que la famosa estàtua del descobridor d'Amèrica situada dalt del mirador de Colom, entre la Rambla i el port de Barcelona, sigui substituïda per una obra al·legòrica de la resistència dels pobles indígenes i dels esclaus, i la del marquès de Comillas per un monument a les víctimes de l'esclavitud.

Els grups de CiU, ERC i C's a l'Ajuntament de Barcelona també s'han manifestat avui en contra de la proposta de la CUP.

El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, ha opinat que la iniciativa de la CUP "està fora de lloc" i ha afirmat que "la ciutat té altres problemes i amb iniciatives com aquestes es dóna una imatge de frivolitat".

Forn ha retret a la CUP que menys d'una setmana després de permetre l'exhibició en la via pública d'estàtues de Franco ara vulguin treure la de Colom, i ha fet una crida a "vigilar quina revisió de la història fem perquè podem acabar carregant-nos moltes coses".

En aquesta línia s'ha posicionat també la líder del grup municipal de C's, Carina Mejías, que ha qualificat de "ridícula i absurda" la iniciativa de "demolir un dels monuments més emblemàtics de Barcelona" i ha demanat a la CUP que "no intenti imposar la seva ideologia per damunt de la història, les tradicions i els costums de la ciutat".

De la seva banda, el portaveu d'ERC, Jordi Coronas, ha assegurat que malgrat estar "molt d'acord amb l'essència de la proposta", l'estàtua de Colom "forma part d'un conjunt d'elements de finals del segle XIX, com l'Arc del Triomf o elements del Parc de la Ciutadella".

Per aquest motiu, Corones ha indicat que ERC negociarà amb la CUP una proposta perquè es faci "un estudi històric de la iconografia que acompanya a la base del monument", però sense retirar l'estàtua.

El més irònic amb la proposta de la formació anticapitalista ha estat el president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, que ha dit: "a la CUP només li falta demanar la reconversió de l'estàtua de Colom per una de Kim Jong-Un (líder nord-coreà) assenyalant a Ítaca".

"El pròxim que demani la CUP pot ser des d'esborrar les pintures de Sert al Saló de Cròniques de l'Ajuntament fins a enderrocar la Sagrada Família apel·lant a la laïcitat de Barcelona", ha ironitzat Fernández Díaz en una roda de premsa.