El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va contribuir a augmentar la tensió al voltant del debat sobre la qüestió de confiança al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, en expressar ahir el desig que la qüestió de confiança aporti "més certeses i seguretat" així com "un full de ruta clar i millorat" cap a la independència amb la possible inclusió d'un referèndum.

Sabrià es va referir així a la qüestió de confiança, que serà debatuda al Parlament demà i dijous. També va advertir que s'aproximen "setmanes i mesos clau" per al procés cap a la independència.

Per a ERC, la qüestió de confiança ha de ser "una oportunitat" per reforçar el procés, i això passa, va indicar el seu portaveu, per "sortir-ne amb més certeses i més seguretat, així com amb un full de ruta clar i millorat" o, dit d'una altra manera, "reforçat" amb la possible incorporació d'un referèndum unilateral d'independència.

La incorporació d'aquest referèndum en el full de ruta, que és defensada per la CUP i per les principals entitats sobiranistes, mentre que dins del Partit Demòcrata Català (PDC) suscita alguns dubtes, és vista ara per ERC com "una millora" però sempre que s'aconsegueixi resoldre quatre condicionants.

Aquests quatre condicionants són: que es realitzi amb garanties tècniques per ser considerat com a "definitiu" o vinculant i el seu resultat pugui ser aplicat l'endemà; que tingui lloc sota legislació catalana després de ser aprovades les lleis de desconnexió; que els votants del no se sentin cridats a participar-hi; i que es realitzi amb consens, cosa que significa tenir el suport de partits no independentistes.

"El referèndum pot ser un element clau si som capaços de fer-ho bé, ja que pot tenir una lectura clara en l'àmbit internacional", va precisar el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, i va afegir que, per aquest motiu, el Govern ja ha encarregat a diversos "experts" que estudiïn "les millors solucions" als quatre condicionants.

Precisament, en referència al referèndum i al full de ruta, la CUP va exigir que el full de ruta sobiranista sigui modificat en el debat de política general del 5 al 6 d'octubre al Parlament de Catalunya, per tal d'incorporar la celebració d'un referèndum unilateral si l'Estat es resisteix a autoritzar-lo.

Així ho va plantejar la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, després que la coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, demanés "altura de mires" als anticapitalistes.

En un tuit, Boya va estipular quin hauria de ser l'"ordre lògic" de la negociació entre el Govern i la CUP: primer "donem confiança" a Puigdemont "per avançar i tot", en segon lloc "concretem en el debat de política general el referèndum" que "molta gent vol i, finalment, es debaten els pressupostos". "No feu trampa, PDC", va afegir Mireia Boya, després que Pascal situés la discussió sobre el referèndum unilateral més endavant.

Pascal també havia demanat a la CUP que tingui "altura de mires" i que en la qüestió de confiança no condicioni el suport al Govern a la inclusió del referèndum unilateral d'independència, que el partit està obert a negociar si es revalida l'aliança amb els antisistema.

Pascal va instar a aparcar "picabaralles, partidisme i desconfiança" en el bloc sobiranista, perquè va recalcar que l'"enemic" del procés sobiranista és el "govern de l'Estat".

En aquest context, la portaveu del PDC va cridar a la "unitat" de l'independentisme i va incidir en la necessitat de tenir "altura de mires, sentit de país i lleialtat", per poder així lliurar "en plenes condicions" la "batalla democràtica" amb l'Estat.