L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a quatre anys de presó el promotor i principal acusat per la tragèdia del Madrid Arena, Miguel Ángel Flores, per la mort de cinc joves ocorreguda en la macrofesta de Halloween de la matinada de l'1 de novembre del 2012 al considerar-lio el "màxim responsable" dels fets.

En la sentència del cas, de 677 pàgines, la Secció Setena de l'Audiència absol els responsables de l'equip mèdic a la festa Simón Viñals i el seu fill Carlos així com l'excap de la Policia Municipal, Emilio Monteagudo.

La Sala condemna Flores per cinc delictes d'homicidi per imprudència greu i 29 delictes de lesions per imprudència greu com a "màxim responsable" dels fets. Sobre aquest tema, el tribunal destaca que una de les conseqüències de l'allau mortal va ser la "conducta greument imprudent de Miguel Ángel Flores, impròpia d'un empresari experimentat en aquest tipus de negocis" a qui atribueix que "va actuar intentant aconseguir en tot moment el màxim benefici econòmic".

Respecte a les causes de la tragèdia, els magistrats consideren acreditat que la mort de les cinc joves es va produir pel sobreaforament que han xifrat en 16.600 persones, pel tancament de sortides i escales i per haver-se derivat l'entrada del públic a través de les portes d'emergència directament a la pista, que ja es trobava saturada pel sobreaforament.

Al costat de Flores, el tribunal condemna també a tres anys de presó per cinc delictes d'homicidi per imprudència greu i lesions al coordinador de projectes del departament d'operacions de Madrid Espacios y Congresos (Madridec), Francisco del Amo, i el director general de la promotora de l'esdeveniment Diviertt, Santiago Rojo.

També imposa dos anys, sis mesos i un dia de presó per al cap de personal i número 3 de Diviertt, Miguel Ángel Morcillo, i per al soci majoritari de l'empresa de seguretat privada Kontrol 34, Carlos Manzanares.

Així mateix, els magistrats condemnen els caps de Seguriber Juan José París Nalda i Raúl Monterde per cinc delictes d'homicidi per imprudència menys greu, però no els imposen pena de presó sinó una multa de 3.600 euros a cadascun.

Els magistrats consideren que tots els condemnats "no només no van evitar els riscos sinó que els van crear i els van permetre" i " amb les seves accions i omissions van infringir els deures de cura que els competien com a responsables de l'esdeveniment".

Al marge dels doctors Viñals i de Monteagudo, la Sala absol el director de departament de seguretat de Madridec, Rafael Pastor; el responsable del control de càmeres del pavelló, Roberto Mateos; el soci minoritari de Kontrol 34, Emilio Beillard; el cap d'equip de Seguriber durant la festa, Jose Antonio Díaz Romero; i el tècnic d'operacions de Madridec, José Ruiz Ayuso.

Amb tot, el tribunal recorda que la resolució no és ferma i contra ella cal interposar recurs de cassació davant la Sala Segona del Tribunal Suprem en el termini de cinc dies.