El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat la suspensió cautelar que va adoptar el maig passat de la llei catalana que imposa un impost sobre els habitatges buits, de manera que torna a estar en vigor fins que el tribunal de garanties resolgui el recurs contra la llei interposat pel govern central.

El ple de l'alt tribunal va revisar la setmana passada aquest aspecte, tal com preveu la Constitució un cop acomplerts els cinc mesos des de la suspensió cautelar, segons van informar fonts jurídiques, que van explicar que els magistrats havien decidit aixecar l'esmentada suspensió. El TC va acordar al maig la suspensió en el mateix ple en què va admetre el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel govern central contra diversos preceptes de la llei del Parlament de Catalunya de 21 de juliol de l'any passat de l'impost sobre els habitatges buits.

L'aixecament de la suspensió no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, que el tribunal resoldrà en sentència. La llei catalana va ser aprovada amb els vots favorables de CDC, UDC, ERC i C's, i els contraris de PSC, PPC, ICV-EUiA i la CUP.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va celebrar ahir la decisió del Tribunal Constitucional i va afegir que el Govern preveu recaptar aquest any uns 14,3 milions per aquesta via.

La consellera va recordar que el Govern preveu aprovar "aviat" una nova versió d'aquest impost que substitueix els articles recorreguts pel Govern davant el TC i per ampliar de 72 a 234 els municipis on podrà aplicar-se.

Borràs es va mostrar "satisfeta" que la llei catalana que avala l'impost als pisos buits "torni a estar viva", encara que va remarcar que durant els mesos que ha estat suspesa la llei -des de maig- això no ha afectat la recaptació. A la pregunta de si no temia que la llei catalana estigui subjecta a inseguretat jurídica, atès que el TC no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió, la consellera ho va negar, i va insistir en el fet que el Govern seguirà usant la llei per seguir ampliant el parc públic d'habitatge i beneficiar així les persones "més vulnerables". L'abril, la Generalitat va informar que havia recaptat 11,3 milions d'euros, tres més dels previstos, amb la primera liquidació anual de l'impost sobre habitatges buits.