Podem va anunciar ahir que trenca l'acord d'investidura amb el PSOE, que va donar el govern de Castella-la Manxa al socialista Emiliano García-Page, que va avisar que la regió no és "ostatge" de la política estatal.

La decisió de Podem es va fer pública ahir en una compareixença del secretari general de Podem Castella-la Manxa, José García Molina, que va llegir un comunicat, sense preguntes, al Parlament regional. Amb quinze diputats a les Corts regionals pels setze que el PP va obtenir en les autonòmiques del 2015, el PSOE governa a Castella-la Manxa amb el suport dels dos parlamentaris de Podem. García Molina va argumentar que l'acord mor per "vergonya" i "desànim", perquè el president regional ha estat "més ocupat en anuncis que en obres" i més pendent del que es movia a Ferraz que del que passava a les Corts de Castella-la Manxa, i fins i tot més pendent "de decapitar Sánchez que de donar vida a Castella-la Manxa".

Podem considera que durant aquest any i gairebé tres mesos transcorreguts ha estat responsable, dialogant i fins pacient, però com tot té un límit ha decidit trencar l'acord d'investidura i obrir un "temps de dol, de reflexió en soledat". La secretària general del PP i presidenta del partit a Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, es va mostrar disposada a donar suport al PSOE a la regió i a García-Page en el que sigui "bo per a la regió" i per permetre la governabilitat de l'autonomia, segons va explicar en un comunicat.

D'altra banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va instar el PSOE a reconèixer que "sol no pot" i va tornar a allargar-li la mà per negociar un govern alternatiu "d'igual a igual", un cop que les eleccions gallegues i basques han demostrat que Podem no és una "força subalterna".

"El PSOE ha de mirar Podem d'igual a igual", va advertir Iglesias, mostrant-se "prudentment satisfet" pels comicis de diumenge, en què han aconseguit ser el primer partit d'àmbit estatal a Euskadi i el líder de l'oposició a Galícia, tot i que va admetre que avancen "més lent" del que els agradaria. "Espanya ja no s'entén sense Podem", va destacar el líder de Podem, alhora que va reconèixer els "bons resultats" del PNB al País Basc i del PP a Galícia i va destacar que el PSOE "està per darrere" de la seva formació.