Els candidats a la presidència dels EUA van tornar ahir a la campanya amb actituds gairebé oposades després del debat de dilluns, que va deixar la demòcrata Hillary Clinton encara més segura de les seves opcions i el republicà Donald Trump carregat de queixes i amb l'amenaça de ser més dur en la propera trobada.

La majoria dels mitjans de comunicació nord-americans, basant-se en enquestes de grups de votants, van donar Clinton com a guanyadora del debat a la Universitat de Hofstra, a l'estat de Nova York, el primer dels tres que mantindran els candidats abans de les eleccions de novembre. Però Trump va voler disputar aquest consens i va assenyalar diversos culpables de les seves fallades en el debat, entre ells el moderador, Lester Holt, i un micròfon suposadament defectuós. "El volum estava molt més baix que en el d'ella i el so es tallava. No podien sentir-me a la sala", va protestar Trump en una entrevista al programa de televisió Fox and Friends, en el qual també va acusar Holt de evitar els temes més espinosos per a Clinton mentre que a ell el sotmetia a "preguntes hostils".

El magnat, que es va mantenir més respectuós del que és habitual en el debat i va dir fins i tot a Clinton que era "molt important" per a ell que se sentís còmoda, va assegurar que tenia previst ser més agressiu amb ella, però en l'últim moment es va fer enrere. Trump va dir que, cap al final del debat, quan Clinton va treure a la llum els insults del magnat a moltes dones, ell "anava a atacar-la amb les dones del seu marit", en referència a les infidelitats de l'expresident nord-americà Bill Clinton. "Però vaig decidir que no ho havia de fer, perquè hi era la seva filla. Crec que vaig fer el correcte. No em sentia còmode fent-ho amb Chelsea a la sala", va explicar el candidat republicà.

Tot i que dilluns es "va contenir" per "no ferir els sentiments de ningú", Trump va advertir que "pot ser que ataqui amb més duresa" Clinton en el pròxim debat, previst per al 9 d'octubre.

L'empresari va tornar a criticar la model nord-americana-veneçolana Alicia Machado, guanyadora el 1996 del certamen Miss Univers que llavors dirigia Trump, i a la qual Clinton va esmentar durant el debat com a exemple de les dones a qui ha insultat el seu rival. "Era el pitjor, absolutament el pitjor, era impossible (...). Era la guanyadora, i (després) va guanyar una quantitat massiva de pes, i això va ser un veritable problema", va afirmar ahir Trump respecte a Machado, que va mostrar el seu suport a la campanya de Clinton i va acusar el magnat d'humiliar-la tant que va acabar patint bulímia i anorèxia.

Davant de la bateria d'acusacions de Trump, la seva rival demòcrata es va mostrar segura i radiant en una compareixença davant els mitjans de comunicació a Nova York. "Algú que es queixa del micròfon, no ha tingut una bona nit", va etzibar Clinton en referència a les denúncies de Trump.

"Crec que els espectadors van tenir una veritable oportunitat de començar a comparar les nostres polítiques", va opinar l'exsecretària d'Estat, que va destacar les diferències pel que fa a "temperament, capacitat i qualificació" entre els dos candidats. Clinton va triar Carolina del Nord per fer campanya l'endemà del debat televisat, mentre que Trump tenia previst un míting a última hora de la tarda a Melbourne, a Florida, i una reunió a porta tancada amb més d'un centenar de líders hispans a Miami.