La policia espanyola ha detingut aquest dimecres a la matinada dos presumptes gihadistes a Barcelona i Canovelles (Vallès Oriental) que formaven part d'una cèl·lula organitzada a les ordres d'Estat Islàmic, segons ha informat el Ministeri de l'Interior, que ha afegit que el grup representava una "amenaça greu, concreta i continuada" per a la seguretat a Europa. En l'operació, s'han arrestat tres persones més a Melilla, a Brussel·les i a Wuppertal, a Alemanya. Quatre dels detinguts són de nacionalitat espanyola i l´altre de nacionalitat marroquina. Segons el Ministeri, els cinc presumptes membres de DAESH actuaven a través de diversos canals a Internet i confluïen en una pàgina de Facebook denominada "Islam en español", que compta amb 32.500 seguidors, amb un creixement de 500 setmana.

El grup tenia com a objectiu incitar a cometre atemptats, posar en pràctica la tàctica coneguda com el terror informatiu, que consisteix en la difusió d´imatges d´una estètica concreta i crueltat extrema; seleccionar els radicals per adoctrinar-los i servir com a aparell de propaganda per a la divulgació massiva del DAESH. A més, una altra constant en l´activitat d´aquest grup era proclamar la seva aversió extrema cap a religions, ètnies o col·lectius considerats enemics.

Els detinguts també tindrien la missió de proporcionar els contactes necessaris a les persones captades com a futurs combatents de l´organització terrorista que posteriorment els facilitarien el trasllat a territoris controlats pel grup. D´aquesta manera, segons el Ministeri, adaptaven la seva estratègia per dirigir-se a una població jove, musulmana i natural del Magrib, que utilitza l´espanyol en les seves comunicacions virtuals. A més, estaven "perfectament radicalitzats i en comunió amb els dictats del DAESH" i eren "molt actius i constants" en la propagació de l´ideari terrorista.

D'altra banda, a la pàgina de Facebook s'intercalaven missatges radicals -majoritàriament en castellà- enaltint els combatents gihadistes i els atemptats del DAESH amb missatges religiosos. Els administradors, segons el Ministeri de l´Interior, eren els detinguts a Alemanya i Bèlgica. Per part d´aquests dos països, han participat en l´operació de manera simultània l´Oficina d´Investigació Criminal d´Alemanya i la Policia Federal belga.

L'operació segueix oberta i s'està duent a terme sota la tutela del Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional i coordinada per la Fiscalia, també de l´Audiència Nacional.

Des de l´any 2015, quan es va elevat a 4 el nivell d´alerta antiterrorista, les forces i cossos de seguretat de l´Estat ha detingut 143 jihadistes. Del total de detencions, 113 s´han produït a l´Estat i 30 en altres països amb la col·laboració espanyola.