Cinc presumptes gihadistes van ser detinguts ahir a Canovelles, Barcelona, Melilla, Alemanya i Bèlgica en una operació conjunta portada a terme per forces de seguretat dels tres països contra aquesta cèl·lula, que difonia el radicalisme d'Estat Islàmic a través de diversos canals d'Internet en espanyol.

De fet, quatre dels cinc detinguts són de nacionalitat espanyola i el cinquè, marroquí, ha informat el ministeri de l'Interior en un comunicat. Els cinc detinguts "formaven una cèl·lula amb una estructura perfectament organitzada, que, seguint els dictats de l'organització terrorista DAESH, actuaven a través de diferents canals d'Internet", assenyala Interior.

Les seves activitats confluïen a la pàgina de Facebook "Islam en espanyol", que administraven els arrestats a Alemanya i Bèlgica, que tenia 32.500 seguidors, la majoria d'ells de parla hispana, i que tenia, segons Interior, un ritme de creixement "vertiginós", ja que sumva 500 seguidors per setmana.

La cèl·lula adaptava la seva estratègia a un sector de població jove, musulmana i originària majoritàriament del Magreb, que utilitza en les seves comunicacions virtuals gairebé en exclusivitat l'idioma espanyol, assenyala el comunicat.

Segons la investigació, aquest grup intentava "incitar a la comissió d'atemptats terroristes" i posar en pràctica "de forma conscient la tàctica de guerra coneguda com a terror informatiu".

Aquesta tàctica consisteix a la difusió de vídeos "d'una crueltat extrema" en els quals s'exalcen les accions terroristes i els actes de martiri, es propaguen missatges d'odi i es publiquen amenaces, amb l'objectiu de terroritzar la societat occidental i crear una sensació permanent d'inseguretat.

També es dedicava a localitzar i seleccionar "elements radicals per procedir al seu adequat adoctrinament i captació com a col·laboradors", a proporcionar els contactes necessaris als captats com a futurs combatents del DAESH, que els facilitarien el trasllat als territoris controlats per l'organització terrorista, i servir com a aparell de propaganda i divulgació massiva de l'autodenominat Estat Islàmic.

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que els cinc presumptes gihadistes formaven "una cèl·lula internacional especialment perillosa" i suposaven "una contínua amenaça greu per a la seguretat a Europa".

En declaracions als mitjans, el ministre ha assegurat que els detinguts -quatre espanyols i un marroquí- constituïen una xarxa "perfectament organitzada i absolutament radicalitzada" i desenvolupaven un paper a l'entorn de la Unió Europea "especialment important" per a la captació, adoctrinament i integració a Daesh.