L'expresident i Nobel de la pau Simon Peres va morir ahir als 93 anys dues setmanes després de tenir un accident vascular cerebral. La seva mort ha sumit Israel en un estat de dol nacional per qui era considerat l'últim dels seus "pares fundadors".

Peres, que va ser al capdavant de la política nacional israeliana durant cinc dècades, va morir de matinada de resultes d'un vessament cerebral que va tenir el dia 13 de setembre. "Avui, amb gran tristesa, hem d'acomiadar-nos del nostre estimat pare, el novè president d'Israel, Shimon Peres", va ser el concís anunci oficial de la família, que a les 7 del matí hora local confirmava les informacions que ja circulaven pels passadissos de l'hospital des de dues hores abans.

Serè i breu, Jemi Peres, fill de l'expresident, va descriure el seu pare com "un dels pares fundadors de l'Estat d'Israel", declarat el 1948 per David Ben Gurion, de qui el dirigent mort ahir va ser la seva mà dreta. "La pèrdua que sentim avui pertany a tot (el poble de) Israel, tots compartim el dolor", va remarcar. I efectivament la sensació de dol es va transformar immediatament en una allau de comunicats de polítics, tant de l'esquerra com de la dreta, i institucions oficials i no oficials, mentre les emissores de ràdio rebaixaven els seus decibels a melòdiques cançons generalment reservades per als dies de dol nacional.

Igualment, els preparatius per al funeral d'Estat que s'oficiarà com a exèquia pòstuma, malgrat que no exercia cap càrrec oficial des del 2014, s'han intensificat segons arribaven les confirmacions de participació de dirigents estrangers.

Una vintena de caps d'Estat i de Govern, representants de cases reials, ministres i diversos càrrecs oficials van confirmar la seva participació en el funeral divendres.