El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va decidir ahir aferrar-se al càrrec i defensar que siguin els militants els que decideixin qui dirigeix el partit, després que els crítics hagin intentat forçar la seva destitució a través de la dimissió de 17 dels membres de l'Executiva Federal.

Amb l'aval dels barons crítics, entre ells l'andalusa Susana Díaz, la meitat de l'Executiva va consumar la rebel·lió amb la presentació d'un escrit de renúncia per dissoldre la direcció i descavalcar Sánchez.

Davant la maniobra dels detractors, Sánchez es va refermar en el càrrec i va assegurar que la seva direcció es reunirà avui, sense els 17 dimissionaris, per reunir el Comitè Federal dissabte amb l'objectiu de convocar un congrés extraordinari que triï la nova Executiva.

El dimissionari secretari de Política Federal, l'andalús Antonio Pradas, que va exercir de portaveu dels dissidents, va assegurar que ja no reconeixen la direcció de Sán-chez i que l'Executiva Federal ja no està "legitimada", perquè, després de la dimissió de 17 dels seus membres, "queda dissolta".

Segons el seu criteri, en dimitir 17 membres, més les tres vacants que hi havia, entre elles la del mort Pedro Zerolo, són més de la meitat (38 components), pel que queda dissolta l'Executiva que va triar el congrés celebrat el juliol del 2014, quan Sánchez va ser elegit secretari general.

Per això, Pradas, al qual no se li va permetre l'accés a la seu, va exhortar Ferraz a "complir la llei" i restablir la "normalitat". Entre els càrrecs que van renunciar hi ha el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, el de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i la majoria dels vocals del PSOE andalús i la catalana Carme Chacón.

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va considerar "molt greu" l'operació perpetrada i va acusar "alguns i algunes dirigents d'"instigar" les dimissions per evitar un congrés, callar la veu de les bases i provocar una gestora. "Els qui tenen por dels militants o no volen que parlin, poden dirigir el PSOE ? Al PSOE s'ha de tenir el suport dels militants per dirigir. No hi caben dreceres, ni estratagemes, ni cops", va sentenciar Luena.

Luena va insistir que les decisions les han de prendre les bases, que "són les que manen el PSOE", i va garantir que l'equip de Sán-chez "complirà escrupolosament les normes" i preservarà "la veu i el vot dels militants". Ferraz al·lega que, amb els estatuts a la mà, no es pot constituir una gestora, ja que aquest òrgan de govern només és previst en l'àmbit autonòmic o municipal.

Els crítics apel·len al precedent que hi va haver el maig del 2014, quan la mateixa fórmula va obligar a dimitir Julio Villarrubia com a secretari general del PSOE de Castella i Lleó per ser rellevat per Óscar López, avui portaveu al Senat i home de confiança de Sánchez.

L'aixeta de la confrontació l'obria a primera hora l'expresident Felipe González, en denunciar que se sentia "enganyat" perquè Sánchez li va assegurar, tres dies després de les eleccions del dia 26 de juny, que el PSOE s'abstindria en la segona votació a la investidura de Rajoy. Des del cercle de Sánchez es va negar i es va acusar González de "confondre els seus desitjos amb la realitat", mentre que el mateix Sánchez es va afanyar a recordar-li que el vot en contra Rajoy va ser una decisió amb el suport de tots els dirigents del partit en el Comitè Federal.

Poc després, en una entrevista a eldiario.es, Sánchez situava l'expresident en el "bàndol de l'abstenció" i es preguntava "en quin bàndol està Susana" Díaz.

Tot i que la presidenta andalusa no es va pronunciar, el portaveu del seu Govern, Miguel Ángel Vázquez, va dir que "escandalitza que un dirigent del PSOE parli de bàndols".

Ximo Puig va assegurar que, si fos Sánchez i no tingués ja la majoria de suports en l'Executiva del PSOE, deixaria d'estar al capdavant del partit.

El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha dit que la situació del partit reflecteix el "fracàs d'una gestió" i que, entre altres coses, "no pot celebrar els seus congressos per resoldre un problema, sinó per projectar-se al futur".

No obstant això, l'extremeny, l'únic dirigent territorial que ha defensat en públic l'abstenció a la investidura de Rajoy, va assumir la seva "part de responsabilitat" i va opinar que s'està a temps "que algú digui, 'Anem a asseure'ns a parlar i evitar l'espectacle final'".

A favor de Sánchez es va posicionar José Antonio Pérez Tapias, qui va competir amb ell i amb Eduardo Madina per ser secretari general a les primàries del PSOE del juliol del 2014. "I ara que mirin a la cara als militants del PSOE, si són capaços", va dir Pérez Tapias, per a qui l'operació és una "rebel·lió antidemocràtica".