El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va suggerir ahir que no seguiria al capdavant del partit si el Comitè Federal decideix abstenir-se perquè governi Mariano Rajoy, en assegurar que no podria administrar una decisió que no comparteix.

"Si el Comitè Federal decidís canviar la seva posició i passar a l'abstenció, òbviament jo no podria administrar una decisió que no comparteixo. Si alguna cosa em van ensenyar els meus pares és que l'únic que tinc i l'única cosa que he de preservar és la meva paraula, i són les meves conviccions", va assegurar.

En la seva primera compareixença pública després de la dimissió de 17 membres de l'Executiva Federal que ha sumit el PSOE en una crisi sense precedents, Sánchez va defensar el "full de ruta" que va decidir el Comitè Federal per oposar-se a una investidura del líder del PP, Mariano Rajoy. Va assegurar que "mai" ha "cregut" que els companys que han defensat que el PSOE faciliti la governabilitat estiguin "més a prop de la dreta", però va advertir de les "conseqüències" que tindria una abstenció i l'error que suposaria per a milions de votants de socialistes. "L'abstenció obriria la legislatura del xantatge i el PSOE no podria bloquejar els pressupostos de l'estat o les lleis més importants que presentés el Govern de Rajoy", va afegir Sánchez en una compareixença davant els mitjans a la seu de Ferraz.

Sánchez va anunciar que demanarà que el Comitè Federal decideixi demà si crea una gestora que s'inclini per una abstenció al PP o manté la seva proposta de que hi hagi un congrés ja, que es reafirmi el no a Rajoy i que s'intenti formar un govern alternatiu "de canvi i transversal".

Va demanar "altura de mires i serenitat" perquè la reunió del màxim òrgan del partit "no sigui un debat interminable sobre reglaments", sinó que el que decideixi "sense més dilació" és que rumb adopta el partit. Segons Sánchez, la reunió d'avui suposa "un debat decisiu", de manera que no pot ser una discussió reglamentària, sinó política.

"Aquesta i no cap altra és la qüestió de fons. Aquest és l'autèntic debat i demà espero que puguem entre tots aclarir-ho", va manifestar.

L'ordre del dia del Comitè Federal extraordinari d'avui té dos punts: donar compte de les 17 dimissions en l'Executiva Federal i debatre la proposta de Sánchez que hi hagi primàries a l'octubre i un congrés al novembre per designar la nova direcció.

Ferraz va precisar que tot i que Sánchez va reclamar concretar si el PSOE s'ha d'abstenir o no davant Rajoy, no suposa alterar l'ordre del dia de la reunió, sinó "centrar el debat", van informar fonts de la direcció en funcions.

La posició dels crítics

La postura de Sánchez contrasta amb la dels crítics, que volen que el Comitè Federal debati el nomenament d'una gestora que prengui les regnes del partit perquè considera que la Executiva està dissolta i Sánchez ja no és secretari general.

Els detractors també volen que s'aprovi la convocatòria d'un congrés extraordinari, però no ja, sinó després que es formi govern.

Sánchez va subratllar que sembla "raonable" que el congrés se celebri com més aviat millor perquè les bases triïn al nou líder, igual que va ocórrer al juliol de 2014 quan va ser elegit secretari general. "Aquesta porta oberta a una major democràcia no pot tancar-se, no ha de tancar-se. Ha de romandre oberta i defensaré que la porta al vot de la militància romangui oberta per mai més tancar-se", va prometre en la seva declaració llegida davant els mitjans, després la qual no ha admès preguntes.

Per això, va reivindicar que el PSOE tingui com a "única veu" la dels militants, perquè considera que són "la base de l'organització", un "exemple" per a tots els dirigents socialistes i perquè, "sense ells", va sostenir, "no existiria el PSOE".

Sánchez, que ha començat avui la seva intervenció amb mostres d'agraïment als "múltiples" missatges de suport que ha rebut, i ha proclamat que una de les seves funcions com a líder socialista és "reivindicar el debat".

"En una organització d'esquerres el debat és sa, mai és fractura", ha destacat per, tot seguit, advocar per debatre "fins a l'extenuació".

En aquest sentit, Sánchez va instar a "resoldre el debat" i va apostar per, després del mateix, empènyer un PSOE en què vagin "tots a una", però en un únic camí que sigui marcat a través de les decisions i veu dels militants.