El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar ahir la dimissió del seu càrrec davant el comitè federal del seu partit, després de perdre la votació sobre la celebració d'un congrés exprés. "Per a mi ha estat un orgull i presento la meva dimissió. Ha estat un honor", va assegurar. Sánchez va explicar la seva renúncia un cop es van fer oficials els resultats de la votació, que va perdre amb 132 vots en contra enfront dels 107 a favor. Els 253 assistents es van pronunciar a mà alçada sobre aquest assumpte, després que a mitja tarda es frustrés una votació secreta, en urna, per les queixes dels crítics.

En la seva intervenció, Sánchez va apel·lar a la unitat del PSOE i es va comprometre a seguir servint de manera lleial el seu partit. L'exsecretari general va aprofitar per fer una crida a la militància del PSOE, als "socialistes de cor, amb o sense carnet", perquè "avui més que mai" estiguin orgullosos de militar en el partit.

Amb un posat seriós, en una compareixença després de la qual no va admetre preguntes, Sánchez va recordar que, com va dir divendres, ell no pot "administrar" una decisió que no comparteix perquè els seus pares li van ensenyar que "el més important és sostenir la paraula" i defensar les seves conviccions.

Per això, en conseqüència del "resultat advers" de la votació d'ahir a la tarda, la seva executiva i ell mateix van presentar la dimissió, després d'un dia molt intens en què, va admetre, el partit havia viscut eun debat amb "molt escalfat".

Sánchez va subratllar que la raó per la qual va fer la proposta de primàries i de congrés exprés davant el comitè federal era "ben clara". Es tractava de dirimir dues qüestions: en primer lloc el lideratge del partit, que s'havia "posat en qüestió" per alguns dirigents "assenyalats", i en segon lloc per les discrepàncies i veus de dirigents "destacats" els últims dies sobre la investidura.

La breu compareixença de Sánchez després de la seva dimissió com a secretari general va deixar en suspens diverses incògnites sobre el seu futur, entre les quals si renunciarà al seu escó al Congrés i si optarà a les properes primàries per intentar recuperar les regnes del PSOE.

Una comissió gestora

El comitè federal del PSOE seguia reunit anit i, després de la dimissió de Pedro Sánchez, tenia previst de nomenar una gestora que es fes càrrec del partit fins a la celebració d'un congrés extraordinari, segons van informar fonts socialistes. Ahir a la nit, havien de designar-ne els membres i el seu president, un lloc per al qual va sonar el nom del president asturià, Javier Fernández. És la tercera gestora que es fa càrrec del PSOE des de la Transició.

En un dia de màxima tensió a Ferraz en què va circular fins i tot d'un intent d'agressió del secretari d'Organització del PSOE a Andalusia, Juan Cornejo, a Pedro Sánchez, un fet que el partit va desmentir posteriorment, el sector crític havia esclatat després de la decisió "unilateral" dels afins al secretari general, Pedro Sánchez, de votar de forma secreta al comitè federal i, després de negar-se a participar en la votació, van començar a recollir signatures per presentar una moció de censura i desallotjar-lo del càrrec, una imatge que va representar gràficament la ruptura del partit.

La votació sobre la proposta de Sánchez de celebrar primàries el 23 d'octubre i el congrés al novembre es va interrompre poc després de començar, després que els anti-Sánchez es neguessin a participar-hi per estar en desacord que fos secreta.

Després d'això els susanistes van anunciar que es disposaven a recollir signatures per presentar una moció de censura amb què, segons els estatuts del PSOE, poguessin fer fora Pedro Sánchez de la secretaria general.

No a la moció de censura

La Taula del Comitè Federal no va acceptar les signatures que va presentar el sector crític al·legant que no s'havia complert el termini de cinc dies contemplat en els Estatuts del PSOE per comunicar aquest tipus d'iniciatives. El sector crític va intentar promoure-la sobre la base de l'article 7 del reglament, que assenyala que es pot instar a una moció de censura que tingui el suport d'almenys el 20% dels seus membres i sancionada per tenir efecte per la majoria absoluta dels integrants del comitè federal. El soci potencial de Sánchez, Podem, va lamentar la dimissió del secretari general del PSOE, i en concret el seu líder, Pablo Iglesias, que s'hagin imposat en el partit socialista "els partidaris de donar el govern al PP".