L'alta abstenció pot fer fracassar la consulta sobre els refugiats a Hongria

Les enquestes apunten que avui no s'arribarà al 50 % dels vots perquè el referèndum sigui legal

02.10.2016 | 00:00
Una dona passa davant d´un cartell que crida a la participació en el referèndum sobre la política migratòria

El primer ministre hongarès, Viktor Orban, va intentar mobilitzar l'electorat per al referèndum que se celebra avui sobre el sistema comunitari de reubicació de refugiats, davant el possible fracàs de la consulta per falta de quòrum. Malgrat els missatges insistents del govern i d'Orban mateix que el plebiscit és un assumpte decisiu per al futur d'Hongria, diverses enquestes apunten que no s'arribarà al 50 % de vots vàlids perquè la consulta sigui legal.
Una majoria aclaparadora votarà no a la pregunta de la consulta: "vol que la UE disposi, sense el consentiment del Parlament, sobre l'assentament obligatori de ciutadans no hongaresos a Hongria?", però l'alta abstenció n'amenaça la validesa.
El govern propugna aquest no, igual que la ultradreta, mentre que l'oposició de centreesquerra ha demanat que no s'acudeixi a les urnes i altres agrupacions civils sol·liciten que es voti, però fer-ho de forma nul·la. Organitzacions de defensa dels drets humans, tant internacionals com nacionals, han criticat la consulta com una forma de criminalitzar els refugiats.
El conservador Orban s'oposa de ple al sistema de reubicació de refugiats als països de la Unió Europea (UE), que preveu per a Hongria que accepti una mica menys de 1.300 sol·licitants d'asil, en un país de gairebé 10 milions d'habitants. Fins ara Hongria no ha reubicat cap refugiat de la seva quota, ha impugnat la decisió de la UE davant el Tribunal Europeu de Luxemburg i ha emprat una dura retòrica contra els refugiats, que qualifica d'"immigrants econòmics" i els vincula amb l'augment de la criminalitat.
Orban va qualificar d'"ingènua" l'actual política europea sobre migració i considera que l'arribada massiva de refugiats musulmans suposa "un perill per a la cultura hongaresa i europea".
Segons els instituts demoscòpics Republikon i Publicus, encara que avui la participació pot superar lleument el 50 %, molts votaran de forma nul·la i la llei condiciona la validesa del referèndum al sufragi vàlid de més de la meitat del cens.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema