L'idil·li dels colombians amb l'acord signat amb les FARC ha durat menys d'una setmana, i el somni de la pau ha quedat al llimbs pel resultat del plebiscit celebrat aquest diumenge, en el qual la majoria de l'electorat ha dit "no" als pactes amb aquesta guerrilla.

El triomf del "no" amb 6.431.376 vots, equivalents al 50,21 %, no ha pogut ser més inesperat perquè totes les enquestes sense excepció vaticinaven la victòria del "sí", que ha acabat amb 6.377.482 sufragis, el 49,78 % de les 12.808.858 paperetes vàlides emeses en una jornada destinada a ser històrica i en la qual l'abstenció va ser del 62,57 %.

Al final, el "no" s'ha imposat amb un avantatge de 0,43 punts percentuals, o de 53.894 vots, més pròpia d'una elecció municipal que d'un transcendental plebiscit en el qual Colòmbia es jugava el seu futur en pau després de 52 anys de conflicte armat amb les FARC. La tristesa i alegria entre els colombians es van fer palpables:

"Jo els vaig convocar a que decidissin si recolzaven o no l'acord per a la finalització del conflicte amb les FARC, i la majoria, així sigui per un estretíssim marge, ha dit que no. Sóc el primer a reconèixer aquest resultat", ha dit el president Juan Manuel Santos en assumir la derrota i la seva responsabilitat.

En una breu al·locució al país a la Casa de Nariño, envoltat del seu equip negociador de pau, el president ha dit que aquesta situació obre una finestra d'oportunitat "amb la nova realitat política", i va reconèixer que "tots, sense excepció, volen la pau", tant els de el "no" com els de el "si" pel que va llançar les bases per a un diàleg nacional.

Santos no ha esmentat ningú en particular, però les forces del "no" amb les quals buscarà dialogar són liderades pel seu antecessor, l'expresident Álvaro Uribe, cap de l'oposició i del partit de dretes Centro Democrático, crític feroç de l'acord signat amb les FARC en una cerimònia solemne el passat 26 d'abril a Cartagena d'Índies apadrinada per la comunitat internacional.

Uribe, que després de votar en la mateixa taula que Santos en el Capitoli Nacional, ha viatjat a la seva finca de Rionegro, localitat propera a Medellín, ha dit en el seu pronunciament que està disposat a participar en l'acord nacional esmentat pel president. "Volem aportar a un gran pacte nacional. Ens sembla fonamental que en nom de la pau no es creuen riscos als valors que la fan possible: la llibertat, la justícia institucional, el pluralisme, la confiança en el emprendimiento privat, acompanyat d'una educació universal, de qualitat, com a cap de la política social", va dir. Al mateix temps, les FARC també han expressat la seva voluntat de no reprendre la violència:

Per dissipar temors sobre una possible represa de les hostilitats amb les FARC, el president Santos va assegurar que l'alto-el-foc i d'hostilitats bilateral i definitiu amb aquesta guerrilla, que va començar el passat 29 d'agost, "segueix vigent, i seguirà vigent".

De la mateixa manera, ha anunciat que ha ordenat al cap negociador del govern, Humberto de la Calle, i a l'Alt Comissionat de Paz, Sergio Jaramillo, "que viatgin demà mateix a l'Havana a mantenir informats als negociadors de les FARC sobre el resultat d'aquest diàleg polític".

"Ara decidirem entre tots quin és el camí que hem de prendre perquè la pau, aquesta pau que tots volem, sigui possible i surti encara més enfortida d'aquesta situació", va afirmar Santos, en subratllar que no es rendirà davant aquesta ensopegada que constitueix la seva pitjor derrota política.

Els caps de les FARC, que després de la signatura de la pau ha viatjat a l'Havana per esperar el resultat del plebiscit, ha reaccionat amb aplom, i el seu cap, Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko", ha dit que la guerrilla manté "la seva voluntat de pau" "i la seva disposició d'usar solament la paraula com a arma de construcció cap al futur". "Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia lamenten profundament que el poder destructiu dels quals sembren odi i rancor hagi influït en l'opinió de la població colombiana", ha afegit.

El cap de les FARC va afirmar que el resultat del plebiscit els suposa un "repte com a moviment polític" major ara que s'han compromès a deixar les armes en virtut de l'acord que ha quedat en veurem però que ja va ser aprovat per les seves bases en la Desena Conferència Guerrillera celebrada fa solament dues setmanes en el seu bastió dels Plans del Yarí, en el sud del país.

Queda per veure què passarà amb l'acord, doncs Uribe va argumentar en la campanya del "no" que un triomf d'aquesta opció faria viable una renegociació dels pactes, per a això caldrà tenir en compte abans l'opinió de les FARC.