La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va alertar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que la seva "aventura gens romàntica, sinó sense sentit i cega" de convocar un referèndum unilateral a Catalunya previst el setembre del 2017, en el cas de no pactar-se amb l'estat, porta Catalunya "a l'abisme".

En una intervenció en un acte de Noves Generacions a Toledo, Cospedal va insistir que Puigdemont vol "fer una cosa impossible" en pretendre convocar un referèndum unilateral a Catalunya, ja que va recalcar que la sobirania del poble espanyol resideix en el conjunt dels espanyols i que "ningú no està per sobre la llei, ningú no es pot creure més que ningú en democràcia per tenir un càrrec".

L'anunci del referèndum és "extraordinàriament greu", va insistir, ja que "vol dividir el país, dividir Catalunya i fraccionar la societat espanyola i la societat catalana", si bé va rebutjar aquesta situació perquè "està per damunt de qualsevol interès del conjunt dels espanyols". "Cal recordar a Puigdemont i a tots els que l'acompanyen en aquesta aventura impossible, que no té res de romàntica, sinó una aventura sense sentit i cega que porta Catalunya a l'abisme, que la sobirania del poble espanyol està per damunt de cap interès partidista o particular", va dir.

A més, "ningú no pot utilitzar el seu interès personal o partidista per estar per sobre la llei", va dir, i si "se salta la llei", quina autoritat li quedarà per demanar als conciutadans que compleixin les lleis que ell dicti, va afegir.

Per la seva banda, Puigdemont, des del Concurs de Castells de Tarragona, va fer un símil amb el procés: "un país que es proposa la independència només ho pot fer amb el capteniment d'un gran castell".