El president del PNB, Andoni Ortuzar, va assegurar ahir que de cara a la governabilitat d'Euskadi el seu partit està disposat a "parlar, a compartir i acordar amb tothom", però va precisar que serà "especialment amb els que vulguin avançar i considerin que Euskadi ha de ser reconeguda com a nació". Ortuzar va fer aquestes declaracions quan va intervenir, juntament amb el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, en l'acte central de l'Alderdi Eguna (Dia del Partit) .

En el seu primer gran acte de partit després de les eleccions de fa una setmana, en què el PNB va revalidar la seva hegemonia a Euskadi amb 28 escons, el seu president es va referir a les converses obertes per sondejar les possibilitats de pacte amb la resta de formacions.

Va defensar que l'"Euskadi del 2020 no admetrà vetos ni tindrà temes tabú" i va deixar clar que "serà una Euskadi compartida". Per aconseguir-ho, va assenyalar que el PNB ofereix a la resta de partits "grans acords de país que vagin més enllà de la governabilitat de cada dia".

"Bona salut interna"

Ortuzar va comparar la "salut interna" del seu partit amb la situació que travessen altres formacions, sense nomenar la crisi del PSOE, i va assenyalar que "qui no té dissensions, té dimissions o problemes interns o no té el suport de la ciutadania". "El PNB gaudeix de salut interna. Som molt afortunats. Fixeu-vos en les coses que vam veure ahir [dissabte]", va dir.