El vicepresident i conseller d´Economia, Oriol Junqueras, ha denunciat que el govern del PP no ha donat els objectiu de dèficit del 2017 per pressionar políticament el PSOE perquè cedeixi amb la investidura. En una entrevista a Els Matins de TV3, Junqueras ha posat com a exemple el president del País Valencià, Ximo Puig, que és un dels membres de l´executiva del PSOE que va dimitir per fer caure Sánchez quan les bases del partit d´aquesta comunitat són partidàries del fins ara secretari general del PSOE. D´altra banda, el titular d´economia creu que els pressupostos de l´any que ve compliran "molt probablement" els marges de dèficit "per primera vegada en molt de temps" i s´ha mostrat obert a estudiar propostes sobre modificacions en l´IRPF.

Junqueras ha lamentat que a aquestes alçades el conjunt de les administracions públiques no sàpiga quin serà el sostre de dèficit del 2017 i ho atribuït a una decisió del govern del PP per pressionar el PSOE i aconseguir que canviï d´opinió respecte la investidura. Ja que, tal com ha recordat, ocultant aquestes dades s´impedeix que les administracions puguin elaborar pressupostos. Segons el vicepresident, l´origen és la decisió del ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera just quan acabava la legislatura sense que hi hagués temps perquè el Congrés ratifiqués els objectius de dèficit per al 2017. "Ho han fet servir com una arma de pressió contra tothom i ha hagut de tenir algun efecte sobre alguns responsables de comunitats autònomes del partit socialista", ha considerat.

Segons Junqueras, aquesta "pressió" és un dels elements de la situació actual del PSOE i ha posat d´exemple el president del País Valencià, Ximo Puig, que va ser un dels membres de l´executiva que va dimitir per fer caure Sánchez. "Dirigents del PP han utilitzat aquest argument per pressionar, no donar dades a les comunitats del PSOE i no permetre que elaboressin els pressupostos o intervenint els comptes d´Aragó o Extremadura", ha conclòs.

En referència als pressupostos de la Generalitat del 2017, Junqueras ha admès que la pròrroga del 2016 "facilita" que ara "molt probablement" es compleixin els marges de dèficit. "La pròrroga no només ens ho facilita sinó que ens hi condemna", ha explicat fent referència als costos en l´àmbit de les polítiques socials. I s´ha dirigit a la CUP per assenyalar que els que han condemnat la Generalitat a complir amb el dèficit són aquells que defensen que els dèficits no existeixin.

Preguntat per la disposició d´incloure als pressupostos una modificació de l´IRPF, tal com es va debatre en el marc dels pressupostos del 2016, Junqueras s´ha mostrat obert a estudiar les propostes dels diferents grups parlamentaris però no ha fixat quina serà la posició del Govern. Ha assegurat que el Departament d´Economia està amatent a les propostes que puguin arribar i ha recordat que serà el conjunt del Parlament qui acabi prenent una decisió sobre aquesta qüestió.