La gestora del PSOE sorgida després de la dimissió de Pedro Sánchez per fer-se càrrec del partit està encapçalada pel president asturià, Javier Fernández (dels crítics), a més de nou vocals, la majoria del sector de Susana Díaz i sense cap català. De fet, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir que seria així almenys fins al pròxim congrés extraordinari.

Entre els vocals, la figura més destacada de l'òrgan executiu és el portaveu del PSOE al Parlament andalús, Mario Jiménez, home de confiança de la presidenta de la Junta d'Andalusia. Els andalusos hi han situat una segona integrant, la diputada per Còrdova i exconsellera de la Junta María Jesús Serrano. Extremadura hi té Ascensió Godoy (la mà dreta del president extremeny, el també crític Guillermo Fernández Vara) i Soraya Vega.

La resta de vocals són José Muñoz (el País Valencià), Dolors Padró (les Canàries), Francesc Antich (les Balears), Francisco Ocón (la Rioja) i Ricardo Cortés (Cantàbria). Aquestes tres últimes federacions, més pròximes al sector que ha donat suport a Sánchez. La gestora de 10 membres desenvoluparà les funcions executives després de la dimissió del secretari general i dels integrants que quedaven en la direcció.

L'òrgan tindrà com a principals reptes intentar aturar la sagnia interna per la fractura del partit i reorientar l'estratègia davant la decisió que haurà de prendre sobre si facilita o no un nou govern de Mariano Rajoy. Per començar, la nova executiva, el mandat de la qual serà fins que se celebri un congrés extraordinari, encara sense data, també té com a tasca immediata reestructurar la direcció del grup parlamentari al Congrés i al Senat i evitar que quedi afectat per la divisió orgànica.

D'entrada, la primera reunió de la gestora serà avui mateix. En un comunicat, el Partit Socialista va explicar ahir que el president asturià i de la gestora, Javier Fernández, encapçalarà la reunió del nou òrgan i compareixerà davant els mitjans de comunicació quan s'acabi la reunió, en la que serà la seva primera intervenció pública al capdavant de la comissió.

Des d'avui, hauran de fixar el full de ruta davant les quatre setmanes decisives que hi ha per endavant, en què s'ha de resoldre la incògnita de si hi ha govern o eleccions. La decisió d'abstenir-se o no davant Rajoy no és competència de la gestora, sinó del comitè federal, que és el que acorda en última instància les decisions sobre pactes i posicionaments davant d'una investidura. Després de la convulsa reunió de dissabte, el màxim òrgan tornarà a reunir-se, previsiblement, en la segona meitat d'aquest mes per prendre una decisió que sembla clau per a l'esdevenir del PSOE, sobretot, davant la divisió en dos que hi ha a les files.

Tancada la porta a l'intent d'un govern alternatiu, com va ser l'obstinació de Sánchez, són poques les alternatives que resten. Fernández no va defensar, de forma expressa, l'abstenció a Rajoy, si bé divendres passat va assegurar que les úniques opcions són que governi el PP perquè és la llista més votada o anar a unes terceres eleccions.

Inclinar-se per l'abstenció pot provocar noves convulsions internes que agreugin el delicat estat de salut del PSOE, davant l'amenaça d'alguns diputats que es mantindran ferms en les seves conviccions i votaran no a Rajoy.

Davant el que ha passat els últims dies després de la rebel·lió dels crítics i l'agitat comitè federal de dissabte, a la gestora li correspondrà tractar de calmar el partit. Per això, s'ha optat per un perfil discret dels components, inclòs el de Fernández mateix, no gaire propens a prodigar-se en declaracions als mitjans, amb l'excepció de l'andalús Mario Jiménez, portaveu del PSOE al parlament autonòmic.

Direccions al Congrés i Senat

Una de les primeres decisions que s'espera que prengui la gestora és la reordenació de les direccions dels grups parlamentaris. El portaveu al Congrés, Antonio Hernando, i al Senat, Óscar López, han estat lleials a Sánchez fins al final i ferms partidaris del no a Rajoy, per la qual cosa es dóna per fet el seu relleu. Al Congrés, totes les mirades apunten a Eduardo Madina perquè en sigui el nou portaveu.

Madina va assegurar divendres passat que treballarà perquè els diputats socialistes segueixin units i per aïllar-los dels problemes orgànics per tal que el grup "es comporti com una unitat" en la seva estratègia i en les votacions.

De moment, Sánchez ha dimitit de secretari general, però segueix al seu escó, si bé cedirà el càrrec de president del grup parlamentari del PSOE. Entre els que podrien optar a aquest lloc, hi ha el diputat sevillà i exsecretari de Política Federal Antonio Pradas.