La Generalitat de Catalunya està preparant un Pla Integral de Prevenció i Acompanyament de les Persones Grans que, entre altres objectius, pretén evitar el maltractament a les persones de la tercera edat.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va anunciar ahir l'elaboració de l'esmentat pla durant el ple del Consell de Persones Grans.

Segons va informar la direcció general de Famílies del govern de la Generalitat, per tal de fer front als maltractaments a les persones de la tercera edat, s'impulsaran accions com l'activació del protocol contra maltractaments a tot el territori català, la creació d'una comissió interdepartamental per a polítiques contra el maltractament o la celebració d'una jornada sobre protecció de la gent gran, entre d'altres iniciatives.

La d'ahir va ser la primera reunió després de la nova regulació del Consell de les Persones Grans que pretén millorar el seu funcionament i millorar la participació de les persones grans. Bassa va destacar el valor de les persones grans a la societat i va apuntar que "encara que la població envelleix més cada any, ens trobem en un moment en què aquesta etapa de la vida es troba menys valorada".

La consellera va incidir que "la gent gran aporta coneixements, vivències i enriqueixen la nostra societat", per tant, "hem d'aprofitar aquest valor com a comunitat".

El Pla Integral de Prevenció i Acompanyament de la Gent Gran és previst que es desenvolupi en cinc eixos principals que inclouen la ja iniciada reforma del Consell, la promoció de comissions territorials i comissions nacionals i la consolidació del Consell perquè es converteixi en un òrgan executiu de polítiques per a la gent gran.

Entre els aspectes on vol incidir el pla també destaca l'acompanyament intergeneracional a les universitats amb la promoció de crèdits socials. El ple ordinari, que se celebrarà la primera quinzena de novembre, marcarà l'inici de les accions del Consell de la Gent Gran i haurà de ser un referent en polítiques contra el maltractament a les persones grans.

El Consell de la Gent Gran de Catalunya és un òrgan de participació i consulta de les persones grans. El ple té 68 membres, entre els quals hi ha representants d'entitats de gent gran d'àmplia implantació territorial, representants d'entitats municipalistes, sindicats i organitzacions empresarials, persones expertes i de prestigi reconegut en la matèria i els expresidents dels congressos nacionals de la gent gran de Catalunya.