Dirigents, representants polítics i excàrrecs socialistes de la Catalunya Central encara no han paït la dantesca reunió del Comitè Federal del PSOE de dissabte, en què va dimitir Pedro Sánchez, l´adalil del no a Mariano Rajoy. Segons l´opinió dels enquestats per aquest diari, el problema intern al PSOE ve de lluny, i té a veure tant amb el dualisme intern del partit (el pes dels barons territorials contraposat a la veu de la militància) com amb lluites personals per agafar les regnes socialistes.

El divorci escenificat dissabte ha generat desconcert i decepció entre els enquestats, que estan expectants sobre com evolucionarà el conflicte. Amb tot, reclamen majoritàriament que el partit retorni la veu a les bases, les que van portar Pedro Sánchez a la secretaria general. El conflicte deixa el PSC en la minoria orgànica en el no a Mariano Rajoy, un posicionament que els dirigents locals defensen.

La crisi al socialisme espanyol ha obert, a més, una escletxa de confiança entre el PSC i el PSOE, una desafecció que genera molts dubtes sobre quina ha de ser la relació de futur entre els dos partits.

LES PREGUNTES

1. Per què creu que el conflicte del PSOE ha arribat tan lluny (fins a la batalla de dissabte passat)?

2. Creu que tot aquest procés acabarà amb una nova votació de president del govern abans d'eleccions i amb una abstenció dels diputats del PSOE (tots o alguns)?

3. Què creu que hauria de fer el PSC? Hauria de continuar dins del PSOE? Se n'hauria d'apartar?

JORDI MARSAL. Exdiputat del PSC"El PSC s´ha de posicionar de manera solidària amb el PSOE"

1. Normalment quan una situació arriba tan lluny és perquè s´han deixat podrir els problemes. Feia temps que ja es manifestaven posicions diferents en el partit i el que s'ha fet, en lloc d'asseure totes aquestes posicions i discutir-ho plegats, és anar-ho deixant passar. Totes les situacions acaben tenint alguna solució, però el que no es pot esperar és que aquesta solució sigui ràpida perquè el que passa si es busca una solució ràpida és que difícilment serà bona. Ara hi ha una gestora i s'ha de deixar actuar, i veure com es recompon el partit.

2.Jo diria que, en aquests moments, és difícil dir encara si la situació pot acabar o no en una abstenció. S'ha de tenir en compte que aquest no és l'únic tema que hi ha sobre la taula ara mateix perquè, en aquests moments, encara hi ha uns quants interrogants que s'han de resoldre. Com acabarà tot plegat no ho sé. És difícil de contestar perquè en aquests casos s'acostuma a respondre més per allò que un desitja que passi, que no pel que sigui que ha de passar.

3.La posició del PSC ha de ser la de posicionar-se de manera solidària amb el conjunt del PSOE. I no ha de plantejar nous debats en una situació que ja és prou complicada per a tot el partit. En la meva opinió, aquesta ha de ser la posició sensata que ha de prendre el PSC.

FELIP GONZÁLEZ. Regidor del PSC a Manresa"Ningú no ha escoltat com calia els que fem de pinya del castell"

1. Perquè els contextos polítics territorials i els estatals no han casat bé. Perquè s´ha dialogat poc de portes endins i massa a les teles. I, si se´m permet el símil casteller, hem acabat fent «llenya» perquè responsables de la colla han qüestionat amb deslleialtat el cap de colla que ells mateixos havien triat, i perquè ningú no ha escoltat com calia els que fem de pinya. De totes maneres, no és la primera crisi greu que ha hagut de resoldre el socialisme. Que jo hagi viscut, per exemple: quan Felipe, que ho va ser tot, no va poder evitar Aznar. O quan Zapatero tampoc no va poder evitar un Rajoy amb majoria absoluta. I de totes ens n´hem anat enfortint. Només cal posar les coses en més perspectiva.

2. Espero que no, però vés a saber. Amb tot, si la gestora proposa l´abstenció en una nova investidura de Rajoy els socialistes catalans ens mantindrem ferms en la necessitat de consulta prèvia a les bases, igual que en el seu dia es va consultar l´acord amb C´s, per exemple. Aquell plebiscit es va muntar en pocs dies. No hi ha raons objectives per no fer-ho.

3. A cop calent alguns parlen de trencar la relació. A mi m´agrada comptar fins a... Cal recordar que PSC i PSOE són dos partits germans, però diferents i sobirans. I és obvi que el suport del PSC a l´ara dimitit Pedro Sánchez pot tenir conseqüències en la relació. Però de la mateixa manera que per molt malament que s´han posat les coses els que no som independentistes creiem fermament que sempre hi haurà possibilitats de millora de l'encaix de Catalunya amb la resta d´Espanya; igualment defenso que ara farem possible que pervisqui la relació fraternal amb la resta de socialistes, amb diferències però sense un trencament que seria traumàtic per a tots.

JOSEP CAMPRUBÍ. Exalcalde de Manresa."Els militants ja van donar la seva opinió i s'ha de respectar"

1. A la situació s'hi ha arribat perquè hi ha hagut dues persones que no han aconseguit posar-se d'acord. Entenc que el fet d'arribar a aquest punt sí que es podria haver evitat, en el cas que hi hagués hagut un diàleg, perquè la política és l'art de parlar, posar-se d'acord, del diàleg. La situació és complexa i segurament ens falten alguns elements per conèixer. Si fos una situació senzilla ja s'hauria aconseguit resoldre. I, com a situació complexa que és, entenc que hi ha factors que nosaltres desconeixem. Ara farà falta gent amb capacitat per poder posar-se d'acord. Les raons per haver arribat fins aquí, ells les deuen saber. Jo no tinc tota la informació, hi ha coses que només tenen ells. Ara.. que algú tombi algú altre és lleig.

2. El que acabarà passant no ho sap ningú, en aquest cas, depèn de com vagin les converses s'acabarà d'una forma o d'una altra. El que passarà és fruit del diàleg i de l'acord. Això no és específic d'aquest cas, sinó de tot. No ho puc dir, però, perquè no ho sap ningú, i qui ho sàpiga, que ho digui. Encara s'han de produir diàlegs i, si no es produeixen, el que pot passar és que hi hagi cansament o enfrontament.

3. Jo entenc que la posició que ha mantingut fins ara del PSC ha estat prou correcta. I és la de defensar els militants. Els militants ja van donar la seva opinió i crec que s'ha de respectar. Van dir democràticament quina havia de ser la posició.

JOAN ROMA. Alcalde de Borredà."El principi d´autoritat s´ha qüestionat sense una reacció ràpida"

1. El conflicte ha arribat tan lluny per no haver tallat a temps el poder territorial dels mal anomenats «barons», i per no haver reorganitzat els òrgans històrics com Comitè de Garanties, Comitè Federal, i altres de similars de les Federacions. El principi d´autoritat i disciplina ha estat qüestionat sense que hi hagi hagut una reacció ràpida i contundent, això ha donat peu a interpretar com a feblesa el que era un excés de prudència.

2. Efectivament pot haver-hi la decisió de concedir una abstenció parcial (una part del Grup Parlamentari) per tenir govern d´aquí a pocs dies. És que la situació creada és suïcida, perquè si no es forma govern es va a noves eleccions sense candidat, amb la qual cosa la situació ha esdevingut dramàtica, incomprensible i inacceptable. Una sortida possible és la que precisament no volem els militants, però semblen voler alguns dels dirigents territorials.

3. El PSC té i ha de tenir una línia pròpia, i em sembla molt bé la proposta de posar en quarantena la relació històrica amb el PSOE. Som un partit autònom, independent, no estem ni hem estat mai dintre del PSOE, i així hem de continuar. Relació fraternal, objectius coincidents, però amb formes molt diferents. No sóc partidari de trencar la relació perquè som més forts coordinats que separats, però el lligam s´ha afeblit clarament. I per descomptat dono suport al fet que el PSC pugui trencar la disciplina de vot si el PSOE proposés una abstenció.

NICOLÁS VISO. Primer secretari del PSC al Berguedà"PSC i PSOE hauríem de fer cadascú el nostre camí com a partit"

1. Les motivacions de com s'ha arribat a la situació de dissabte al PSOE, et diré que desconec les interioritats del PSOE, però al meu entendre crec que no s'han assabentat del que passa al carrer i el barons han volgut salvaguardar el seu estatus.

2. No sé el que passarà, si hi haurà noves eleccions. El sí que et puc dir és que jo estic instal·lat en el no al PP.

3. Pel que fa a la relació PSC-PSOE, estic convençut que el millor per al PSC, que és el meu partit, és que, com que el seu posicionament és molt diferent del del PSOE, hauríem de fer cadascú el nostre camí com a partit, amb el benentès que som dos partits germans.

CECILIO RODRÍGUEZ. Alcalde del Pont de Vilomara."Em sembla una falta de respecte cap a la militància"

1. No en tinc la resposta però em fa l'efecte que es tracta d'una lluita de poders, entre els que el tenien fins ara i els que no, entre el barons del PSOE i determinades federacions. I la batalla de dissabte des del meu punt de vista em va semblar molt lamentable.

2. No ho sé, però una decisió com aquesta no es pot prendre de cap manera sense consultar la militància. Si la comissió gestora o la junta que hi hagi pretén canviar la posició que estava acordada, ho ha de consultar als militants. I a hores d´ara la sensació que tinc és que no ho consultaran. Podria molt ben ser que acabessin afavorint la investidura de Rajoy. Hi ha membres del partit que ja estan dient que no hi pot haver unes terceres eleccions de cap manera i això només és pot evitar afavorint la investidura. Jo no sé si s'abstindran tots o només uns quants, però tot això em sembla una falta de respecte impressionant cap a la militància.

3. Penso que el que ha de fer el PSC ara mateix és acabar el procés que té en marxa i reflexionar amb molta calma. Per a mi, hi ha un abans i un després de dissabte i crec que el que li toca al PSC és reflexionar i pensar molt bé cap on ha d'anar.

YASMINA VALDERRAMA. Regidora de l'Ajuntament de Solsona"Si es torna a presentar Sánchez pot guanyar: la militància el vol"

1. Crec que el conflicte ve de lluny. Amb l´entrada en l´escenari de Ciutadans i Podemos el votant s'ha dispersat, i el PSOE potser no ha sabut explicar el seu posicionament d'una manera clara. A més, depenent de les regions se'l veu d'una manera o d'una altra. A Catalunya se'l considera un partit espanyolista quan realment vol un estat federal. Crec que el que caldria haver fet de bon principi és consultar la militància.Va ser un error no fer-ho. Pedro Sánchez només seguia el que havien decidit els militants. I trobo que va ser coherent: si havia d'estar al capdavant d'un programa en el qual no creia havia de plegar. I això va fer.

2. Entenc que el que caldria fer són unes primàries per decidir qui hi ha al capdavant del partit. La gestora és provisional, està en funcions, no pot decidir què cal fer. Espero que facin aquestes primàries pel bé del PSOE. I si es torna a presentar Sánchez pot guanyar perquè la militància el vol. Jo sóc de l'opinió, com els socialistes catalans, que estaria molt bé que tornés a sortir i tingués l'oportunitat de fer un govern alternatiu amb les esquerres. Però no totes les federacions del PSOE veuen les coses igual. Sánchez intentava treballar per l'interès de la gent i no per interessos personals, o regionals, com alguns barons.

3. El PSC té una tessitura pròpia. El partit ha de continuar la seva línia com està fent ara. Potser hauria de canviar una mica per adaptar-se als nous temps, en el sentit que caldria anar a un pas més lleuger, potser. I pel que fa a la vinculació amb el PSOE jo penso que sí, que tenen molt en comú perquè tots dos aposten per l'estat federal. Tot i això, en el cas de la investidura, el PSC continua dient que vol el no a Mariano Rajoy, i això ho farem arribar a la gestora en un comunicat.

MONTSE BADIA. Alcaldessa de Castellbell i el Vilar."Si hi ha abstenció, els socialistes catalans hem de votar que no"

1. Els conflictes arriben quan algú no té voluntat d'arribar a una solució i vol imposar el seu criteri. El que va passar dissabte ho vaig trobar esperpèntic i trist. Estic molt decebuda i se'm fa una mica difícil de pair. No té sentit que volguessin fer plegar Sánchez i, ara, la mateixa gestora digui que mantindrà el que havia votat la militància: el no a l´abstenció i el no a Rajoy. Possiblement la seva intenció era una altra però saben que si canvien el vot la militància se'ls tirarà al damunt. No podran fer el que volien, perquè els militants s'han posicionat amb Sánchez.

2. El que m'agradaria és que donessin veu als militants. Però la meva confiança està bastant tocada. Aquest no és el socialisme en què jo m'emmirallo. No vaig votar Sánchez, però m'ha sorprès en positiu. Els lideratges es guanyen amb accions i decisions, i el PSOE té complex de PP, i amb aquesta actitud ho ha demostrat perquè Sánchez estava començant a marcar perfil d'esquerres i ja veiem com ha anat. Crec que els falta cintura política a tots plegats i que si tinguessin més a prop els problemes de la gent no s'estarien a discutir segons quines coses.

3. Hem de començar a parlar-ne, tenint en compte com van les coses. Ara estem al mig d'unes primàries i estic d'acord amb el que diu Núria Parlon: que hem de defensar un perfil més propi i demostrar amb fets la posició federada que tenim amb el PSOE. El primer de tots ha de ser la llibertat de vot en aquest tema. Si finalment hi hagués una abstenció per la investidura de Rajoy, els socialistes catalans hem de votar que no, per ser coherents amb tot el que hem defensat fins ara.

ABEL GARCIA. Vicepresident del Consell del Berguedà"Antics càrrecs i dirigents responen als interessos de l´Íbex 35"

1. El problema ha arribat perquè unes persones han defensat un projecte col·lectiu i d´altres s'han mogut per interessos personals. Per exemple: les veus discordants d'antics càrrecs i dirigents responen els interessos del que s'anomena l'Íbex 35

2. El que tinc clar és la posició del PSC que a priori es manté vigent des d'últim acord en aquest sentit del Comitè Federal: no a Mariano Rajoy. Ara em preocupen les declaracions de dirigents del PP que han dit que els pots interessar més que se celebrin unes terceres eleccions.

3. Sí, per descomptat: el PSC ha de continuar dins del PSOE. Una separació suposaria un trencament i això no ens porta enlloc. L'aposta és aquesta idea de confluència federal i seria un error una separació i potser fins i tot perillós, perquè qui ens diu que no es muntaria una federació catalana del PSOE a Catalunya? Un trencament seria contrari al que ha representat el PSC, de la gent que se sent catalana i membre de l'estat espanyol. Estic d'acord amb el plantejament de Miquel Iceta.