El cas Gürtel, una de les majors trames de corrupció política d'Espanya i sorgida a causa de la bombolla immobiliària de la passada dècada, afronta el seu primer judici pels delictes comesos en l'època compresa entre 1999 i 2005. Aquest és un llistat dels principals acusats, del total de 40, que s'asseuran al banc dels acusats, a més dels testimonis que compareixeran al judici:

Els acusats

La trama

Francisco Correa: El líder de la trama dirigia un conglomerat d'empreses amb una especial i activa relació amb el PP. Els suborns a polítics li van permetre accedir a generoses adjudicacions públiques. 'Don Vito', com es feia dir per assemblar el seu poder al dels Corleone, va construir una ambiciosa xarxa amb ramificacions a Madrid i a la Comunitat Valenciana.

L'exdona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, amb la qual va comparèixer al casament d'Ana Aznar i Alejandro Agag, estarà també al banc dels acusats.

Álvaro Pérez, El Bigotes: Amic i soci de Correa, Pérez es va convertir en l'home de la trama a la Comunitat Valenciana gràcies als seus contactes, entre els quals hi havia l'expresident de la Generalitat, Francesc Camps, i l'exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa. Ja no porta el bigoti que li va comportar el sobrenom: "Ja no sóc el Bigotes, en tot el cas el Barbes".

José Luis Izquierdo: Considerat com el comptable de les empreses de Correa, era ell qui posseïa el "puto pendrive" - com el va denominar Francisco Correa - en què es guardaven totes les anotacions de la caixa B del grup empresarial. En aquest dispositiu hi havia les inicials L.B. (Luis Bárcenas) que deslligarien una tempesta política pròpia, l'anomenat 'cas Bárcenas'.

Pablo Crespo (esquerra) i Álvaro Pérez (dreta). Foto: FERNANDO BUSTAMANTE

Els polítics

Luis Bárcenas: L'extresorer del PP va ser imputat l'any 2009, quan van sorgir les primeres informacions sobre l'enriquiment il·lícit del llavors senador pels contractes públics assignats a les empreses de Francisco Correa, adjudicacions a canvi de les quals Bárcenas i altres càrrecs i dirigents del PP haurien rebut pessics i comissions. La seva dona, Rosalía Iglesias, també s'asseurà al banc dels acusats.

Pablo Crespo: L'exsecretari d'Organització del PP gallec va ser l'enllaç de 'Gürtel' amb aquesta comunitat autònoma. Crespo va participar en el finançament il·legal del PP de Galícia gràcies a la seva relació amb la trama corrupta. "Jo vaig repartir sobresous no declarats al PP de Galícia. Ho feia jo, és clar. Jo sé els noms d'aquestes persones. Eren dirigents del PP en aquell moment", va confessar a Jordi Évole en el seu programa 'Salvados'.

Àngel Sanchís: Exdiputat i exresponsable de les finances del PP, el nom d'Ángel Sanchís apareix vinculat al presumpte finançament irregular del PP des que a principis de la dècada dels 80 va aflorar el denominat 'cas Naseiro'. D'ell va heretar Luis Bárcenas la gestió dels comptes populars. Després de sortir de les Corts, on era diputat, va invertir en propietats a l'Argentina. També s'asseu al banc dels acusats Cristóbal Páez, exgerent del PP.

Ángel Sanchís i Alberto López Viejo. Foto: EFE

Alberto López Viejo: Les investigacions judicials i policials creuen que Alberto López Viejo, exviceconseller de presidència de la Comunitat de Madrid sota el govern d'Esperanza Aguirre, era un proper aliat de Correa i actiu col·laborador amb la trama, amb la qual va falsejar nombrosos contractes públics. Va ser destituït del seu càrrec de conseller d'Esports l'any 2009, poc després que esclatés el cas. La seva dona, Teresa Gabarra, també imputada, va al·legar davant el jutge instructor perquè la exculpés que era "rica de família".

Guillermo Ortega: Exalcalde de Majadahonda (Madrid). Conegut pels integrants de la trama en les seves converses privades com 'El Rata', està acusat d'adjudicar contractes a 'grup Correa' a canvi de diners. S'estima que va cobrar 255.076 euros d'empreses adjudicatàries.

Ricardo Galeote: Exregidor d'Estepona (Màlaga), acudeix al judici com a acusat per adjudicar contractes municipals a empreses de Correa a canvi de viatges organitzats per l'agència de Gürtel, Pasadena Viajes.

Jesús Merino: Exdiputat del PP de Segòvia. Va rebre 317.810 euros de Gürtel de suposades comissions rebudes per adjudicacions públiques a Castella i Lleó a empreses com Constructora Hispánica, Teconsa i Sufi, una filial de Sacyr.

Ricardo Galeote i Jesús Merino. Foto: EFE

Jesús Sepúlveda: Un dels principals actors de 'Gürtel' a la comunitat de Madrid era Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo d'Alarcón i home de confiança de José María quan aquest va arribar a Madrid. Sepúlveda va disposar amb la trama diverses adjudicacions en aquest municipi que li van procurar comissions personals, a més del finançament de campanyes electorals locals.

Sepúlveda, separat de l'exministra Ana Mato, és un dels dirigents dels quals el sumari vha revelat

més malversacions, com les festes d'aniversari pagades per la trama. Mato no està imputada, però haurà de respondre per ser "partícip a títol lucratiu" dels fons delictius.

El delator

José Luis Peñas, l'home que va destapar la trama. Foto: EFE

José Luis Peñas: És l'home que va fer públiques les pràctiques de la trama des del seu lloc de regidor del PP a la localitat madrilenya de Majadahonda, on va fer amistat amb Correa. Penyes va destapar les primeres irregularitats amb la seva denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció el 6 de novembre del 2007. Arraconat pel partit, que el va considerar deslleial després de la seva denúncia, serà jutjat per entendre la Fiscalia que va participar en la trama corrupta.

Els empresaris

Jacobo Gordon: Empresari i exsoci d'Alejandro Agag. La Fiscalia demana per a ell 2 anys de presó pel delicte de blanqueig de capitals.

Jesús Calvo: Empresari, exgerent general de la Universitat Complutense i exalt càrrec de la Comunitat de Madrid. La Fiscalia demana per a ell 3 anys de presó per blanqueig de capitals.

Alfonso García-Pozuelo: Empresari president de la Constructora Hispànica SA. La Fiscalia demana per a ell 4 anys i 6 mesos de presó pels delictes de suborn continuat. Va acudir a la seu de l'Audiència Nacional amb un casc per evitar que es fotografiés el seu rostre.

El testaferro

Iván Yáñez: El testaferro de l'extresorer del PP Luis Bárcenas és una peça clau per als investigadors. Anticorrupció demana per a ell 7 anys de presó per delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals relacionats amb l'operació de la trama a Castella i Lleó.

Els testimonis

Cinc exministres del PP -Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Javier Arenas-, així com una expresidenta autonòmica -Esperanza Aguirre-, figuren entre els 300 testimonis que declararan davant el tribunal del cas Gürtel en els pròxims mesos .

Alguns dels testimonis més coneguts són els que han demanat la defensa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, entre ells els cincs exministres del seu antic partit.

Rato, Cascos i Arenas. Foto: EFE

L'advocat de Bárcenas ha reclamat la declaració de Cascos per una conversa en la qual es diu que Francisco Correa -presumpte dirigent de Gürtel- hauria donat mil milions a ell i a Bárcenas de comissions per adjudicacions en obres del Ministeri de Foment quan Cascos hi era ministre.

També l'hi preguntarà durant el judici sobre anotacions intervingudes al presumpte comptable de la trama Gürtel José Luis Izquierdo, en què Cascos figuraria, amb inicials, com a perceptor de fons de Gürtel.

Respecte d'Arenas, l'extresorer vol que expliqui al tribunal les responsabilitats que tenia Bárcenas al PP i el seu paper com a director, des del seu lloc de secretari general del partit, del comitè de campanya a les eleccions municipals de l'any 2003, on es va contractar a empreses de la trama.

Pel que fa a Acebes, la defensa de Bárcenas l'interrogarà sobre una operació de compravenda d'accions de Libertad Digital i Mayor Oreja sobre uns viatges que es van facturar al grup del Partit Popular Europeu i la Fundació d'Estudis Europeus, presidida per ell.

Aguirre i Mayor Oreja. Foto: EFE

Rato, assegut aquests dies al banc d'acusats pel judici de les "targetes black", testificarà sobre l'adjudicació de les campanyes electorals per determinar si hi va haver tracte de favor a Correa.

Per part de la Fiscalia declararan gairebé 200 testimonis, entre els quals hi ha l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, que respondrà per adjudicacions a les empreses de Gürtel quan estava al comandament del govern autonòmic.

Altres polítics que passaran davant el tribunal de la secció segona a proposta dels fiscals anticorrupció són l'extresorer del PP Rosendo Naseiro; l'exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo; l'exconseller navarrès Calixto Ayesa i el president de VOX i exregidor del PP, Santiago Abascal.