Rússia va suspendre ahir el tractat amb els Estats Units sobre la reconversió de 34 tones de plutoni militar a combustible nuclear d'ús pacífic, ja que considera que Washington amenaça l'estabilitat estratègica entre les dues potències i no té intenció de complir l'acord. El decret sobre la suspensió del tractat, signat pel president rus, Vladímir Putin, va ser publicat ahir al Butlletí Oficial de l'Estat.

El document justifica la decisió per "l'amenaça a l'estabilitat estratègica davant les accions hostils d'EUA en relació amb Rússia i la incapacitat de garantir el compliment dels seus compromisos de reutilitzar el plutoni militar".

Apunta, a més, a la possibilitat que Moscou recuperi el material radioactiu per a l'ús militar "per la necessitat d'adoptar mesures immediates per a la defensa de la seguretat de la Federació de Rússia".

El tractat va ser signat fa quinze anys i comprometia els dos països a reconvertir el plutoni militar emprat en la fabricació de bombes atòmiques en el combustible d'ús pacífic MOX, una barreja d'òxid d'urani i òxid de plutoni. Ja a l'abril d'aquest any, Putin va acusar Washington d'incomplir el tractat en renunciar a la reconversió del material radioactiu per optar pel seu reciclatge.

"Vam acordar que aquest material seria destruït d'una manera industrial", mitjançant la seva reconversió, "i per a això calia construir indústries especials. I ara anuncien que el destruiran d'una altra manera, mitjançant la seva dissolució i conservació", va denunciar llavors el cap del Kremlin.