La majoria de diputats del PSOE que van intervenir a la reunió del grup parlamentari al Congrés, a la qual va assistir el president de la gestora, Javier Fernández, es van mostrar partidaris d'evitar unes terceres eleccions per la via de l'abstenció a un govern del PP. De les prop de 25 intervencions que hi va hver durant més de tres hores de debat a porta tancada, només l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza i els diputats per Madrid Rafael Simancas i Margarita Robles van introduir matisos en l'opinió general que cal impedir uns nous comicis.

En el cas d'Elorza, aquest va tornar a defensar la possibilitat d'un "govern alternatiu", mentre que la independent Margarita Robles va advertir que no cal "caure en els paranys del PP" i Simancas, que va deixar clar el seu respecte a la gestora, va demanar fugir de "plantejaments maniqueus i dicotomies simples", com la de plantejar que els que defensen el no ho fan amb els budells i els que prefereixen l'abstenció es guien pel cap. "Hi ha raons i sentiments justificats tant en el no com en l'abstenció", va dir Simancas, que va fer una crida a "no passar del no absolut a una abstenció absoluta sense tenir en compte els motius que hi ha a l'altra part".

La també madrilenya Ángeles Álvarez va ser una de les parlamentàries que es va sumar a la crida de Javier Fernández de "deixar de funcionar amb els budells i funcionar amb el cap", per evitar les terceres eleccions. Entre les veus que més clarament es van pronunciar en favor de l'abstenció van destacar les de l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda, i els també veterans Pedro Muñoz, diputat per Àvila, i Ciprià Císcar, del PSPV, partidaris de "deixar governar la llista més votada", van coincidir alguns assistents.

En un clima que fonts de la gestora van qualificar de "magnífic", els diputats que formaven part de l'executiva de Pedro Sán-chez i que segueixen fidels a ell van optar per no demanar la paraula, amb l'argument que aquesta reunió no era l'òrgan on s'ha de decidir la postura al voltant de l'abstenció o no a Rajoy.

No obstant això, l'asturiana Adriana Lastra, exsecretària de Política Municipal, va advertir als passadissos que "si al final el que pretenen alguns és anar a una abstenció, hauria de ser ratificat per la militància".

Diputats andalusos

La defensa dels partidaris de Sán-chez de fer una consulta a les bases sobre l'abstenció va ser rebutjada implícitament per la desena diputats andalusos que van intervenir i que, com va fer ahir al matí l'expresidenta del PSOE Micaela Navarro, van incidir que el model pel qual es regeix el partit és el de "democràcia representativa". Per a la gestora, el més important de la reunió va ser l'"actitud unànime" d'assumir que en aquest moment per a tots "el més important és el diàleg i l'entesa".

En aquesta línia, Eduardo Madina, un dels diputats més crítics amb la posició de Pedro Sánchez i antic rival seu a les primàries de la formació, va intercedir perquè l'exsecretari general pugui conservar el mateix escó i no hagi de passar a la cinquena filera del Congrés, tal com inicialment havia anunciat el partit.