La Guàrdia Civil ha assegurat aquest dimecres que la Policia brasilera va prendre declaració fa uns dies a Patrick Nogueira Gouveira, nebot del pare de la família assassinada a Pioz (Guadalajara), però no va ser detingut tot i existir una ordre de detenció internacional contra ell.

Segons han explicat en roda de premsa el tinent coronel de la Comandància de Guadalajara, Pascual Segura, i el comandant Reina, de la UCO, el passat dia 22 de setembre es va emetre una ordre internacional de detenció que ahir, dimarts, va ser ampliada amb noves dades derivades de la investigació.

A la roda de premsa han confirmat que la família brasilera (un matrimoni amb dos fills, d'1 i 4 anys) era "treballadora i humil" i no han concretat els motius de l'assassinat i esquarterament ja que hi ha obertes diverses línies d'investigació.

El 17 d'agost va ser l'últim dia en el qual el pare de família va anar a treballar, de manera que els investigadors estudien aquesta data com la dels assassinats, que, tot i això, "es van dur a terme de forma seqüencial ja que el presumpte assassí no es va enfrontar a totes les víctimes alhora ".

Els responsables de la investigació no han concretat els motius dels assassinats i l'esquarterament del matrimoni, però tampoc han descartat el crim passional i el suposat interès sentimental que el nebot tenia sobre Janaina (la mare), i han afegit que treballen en diverses línies d'investigació.

La troballa dels cossos, que presentaven signes d'haver estat assassinats amb gran violència, es va produir després de l'avís per part dels veïns d'una forta olor.

La investigació ha portat a determinar "per múltiples indicis raonables i proves indubtables" que el presumpte autor és François Patrick Nogueira Gouveira, de 20 anys, nebot de Marcos i que va residir quatre mesos a Torrejón de Ardoz (Madrid) amb la família assassinada abans que es traslladessin a Pioz.

Nogueira Gouveira va marxar precipitadament al Brasil 48 hores després que apareguessin sense vida els cossos, ja que el dia 19 de setembre -24 hores després de descobrir-se els cossos- va canviar un bitllet d'avió que havia comprat per al dia 16 de novembre i es embarcar l'endemà, el dimarts 20 de setembre.

Els responsables de la investigació han destacat del presumpte assassí el seu tret de psicoticisme i el seu caràcter agressiu i violent, com podria demostrar l'agressió a un mestre al Brasil quan encara era menor d'edat.

L'ordre de detenció internacional cursada per les forces de seguretat espanyoles s'ha fonamentat en "nombrosos" indicis raonables que els investigadors han obtingut i en proves concloents contra el presumpte autor dels fets.

Sobre la presa de declaració al Brasil al presumpte assassí, que no obstant això no va ser detingut malgrat que ja existia una ordre de recerca i captura, el tinent coronel ha afirmat que "cada país té els seus procediments legals i han de ser ells els que portin a terme aquests passos", i ha afegit que la col·laboració amb la policia brasilera és permanent i el suposat autor estaria localitzat.

No obstant això, en no existir conveni d'extradició de nacionals, un cop detingut hauria de demanar una comissió rogatòria per desplaçar-se a Brasil l'equip d'investigació, ja que el suposat autor seria jutjat en aquest país, ha explicat Segura.

Els responsables de la Guàrdia Civil també han assenyalat que es manté el secret de sumari i que l'aixecament parcial es deu a tres raons: fer callar els rumors sobre la relació de la família amb el narcotràfic o les bandes organitzades; posar en coneixement de la família dels fets i el presumpte autor, i demanar més dades que algú pugui fer arribar a la Guàrdia Civil.