L'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán va dir ahir que va gastar amb la seva targeta opaca la meitat del que se li atribueix, en totes les ocasions en restaurants de l'expresident de la patronal madrilenya Arturo Fernández i sempre per complimentar empresaris, als quals els deia que "convida Caja Madrid".

En el breu interrogatori a què el va sotmetre el fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón a l'Audiència Nacional, va assenyalar que en els sis anys en què va ser conseller de La Caixa -del setembre del 2003 al novembre del 2009- només va efectuar despeses amb la targeta durant l'últim any i mig. En aquest temps, durant el qual va desemborsar 94.000 euros, només la va emprar per celebrar dinars i sopars en restaurants propietat d'Arturo Fernández, amb empresaris de Madrid i d'altres regions, va dir, però va emfatitzar que únicament reconeix la meitat del que se li atribueix. "Reunia empresaris en dinars i els aconsellava que obrissin [comptes] a Caja Madrid. Jo crec que vaig aconseguir molts clients, i per això vaig pensar que no tenia per què pagar de la meva butxaca. A tots ells els deia, us convida Caja Madrid", va explicar.

En la seva declaració, Arturo Fernández, a qui se li atribueixen 37.300 euros, va relatar que Díaz Ferrán era un client "de tota la vida, que consumia a la cadena", on feia "moltes reunions de treball", i va explicar que lliurava als locals, a compte de la seva facturació, unes quantitats fixes que després es liquidaven.

Sobre això, Díaz Ferrán ha lloat l'"elegància" de Fernández, ja que "gairebé sempre el pagava de sota mà i li devia diners, aquesta és la realitat". Pel que fa als fulls d'excel aportats per Bankia amb el detall dels desemborsaments dels consellers, segons Díaz Ferrán figuren càrrecs que no ha fet i d'altres apareixen duplicats, en tant que és possible que no es reflecteixin despeses que sí va efectuar. "El full Excel només serveix perquè a la televisió diguin que m'he comprat una taula", va afegir, després de rei-terar que impugna "totes les despeses que no són de restauració, i la meitat dels que així es consideren".

En el mateix sentit es van manifestar la resta d'acusats que van declarar ahir, tots van contestar només a les preguntes del ministeri fiscal i dels seus respectius advocats, davant els quals han posat en dubte la veracitat de les anotacions que se'ls imputen. El que va ser president de la comissió de Control, Pablo Abejas, a qui se li atribueixen, amb targeta de Bankia, 0,99 euros en "instruments musicals, que no pot ser sinó un xiulet", va negar la validesa a les taules d'excel ; en el seu cas particular, no va tenir cap relació amb aquesta entitat, ja que va passar directament de Caja Madrid a la Fundació que va succeir a l'extinta caixa. Amb la targeta de Caja Madrid, Abejas hauria desemborsat 246.700 euros.

També els exconsellers de Caja Madrid Alberto Recarte -que hauria gastat 139.900 euros- i José María Arteta Vico -139.000- van sostenir a l'Audiència Nacional que no reconeixen els fulls de càlcul Excel, principal prova del presumpte delicte d'apropiació indeguda de què se'ls acusa, ja que contenen multitud d'errors.

Així mateix, Luis Blasco Bosqued, exconseller i expresident de Telefónica Contenidos, que presumptament va gastar 51.500 euros, va indicar: "fins que no tingui un justificant amb la meva firma no puc reconèixer res" del que apareix en les llistes.

Tant el que va ser integrant del consell a proposta de CCOO, Pedro Bedía, com l'exconseller en representació del Partit Popular Darío Fernández-Yruegas, als quals s'imputen desemborsaments per l'import de 78.200 i 69.800 euros, respectivament, han posat en dubte la validesa d'aquests documents.