El Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució conjunta de Junts pel Sí i la CUP que insta el Govern a celebrar eleccions constituents en els sis mesos següents al referèndum d'autodeterminació en cas que l'opció independentista superi el 50%. És a dir, que el març del 2018 ha quedat fixat com a data límit per a la realització d'aquestes eventuals eleccions. El text ha prosperat amb els vots a favor de JxSí i la CUP i el rebuig de CSQP. Per la seva part, C's, el PSC i el PPC han decidit no participar de les votacions de les iniciatives sobre el procés constituent en considerar que emanen de resolucions suspeses pel TC. La confluència d'esquerres sí que ha donat suport a una proposta que "encoratja" els ajuntaments a impulsar debats constituents des de l'àmbit local.

Així mateix, JxSí i els cupaires han donat llum verda a la creació d'un Consell Assessor del Procés Constituent en el termini de dos mesos.

C's, el PSC i el PPC no han participat de cap de les votacions ed les propostes de resolució conjuntes de Junts pel Sí i la CUP sobre el procés constituent en considerar que emanen de resolucions suspeses per l'alt tribunal espanyol. Els diputats de la formació taronja ho han escenificat alçant les mans durant la votació.

Per la seva part, CSQP ha acabat votant en contra de la iniciativa parlamentària que insta l'executiu català a "proveir-se de les eines necessàries" per garantir la convocatòria i realització de les eleccions constituents en els sis mesos següents al referèndum d'autodeterminació. Malgrat això, el punt ha prosperat, gràcies als vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP.

En canvi, la confluència d'esquerres sí que ha avalat una altra proposta de resolució presentada conjuntament per JxSí i els cupaires en què s'"encoratja" els ajuntaments a impulsar els debats constituents des de l'àmbit local "promovent la participació de la societat civil" i a facilitar els "recursos i espais propis" pel correcte desenvolupament del debat ciutadà.

D'altra banda, amb els vots favorables de les dues formacions independentistes i el vot en contra de CSQP s'ha aprovat la creació de l'anomenat Consell Assessor del Procés Constituent "en el termini de dos mesos", format per experts de l'àmbit acadèmic, nacional i internacional, per orientar sobre les polítiques públiques que han de "permetre" la realització del procés constituent liderat per la societat civil organitzada.

De la mateixa manera, s'ha establert que, amb l'ajuda d'aquest Consell Assessor, es defineixi "el programa i el calendari de desplegament del procés constituent en el termini de tres mesos" i fer-lo efectiu durant el primer semestre del 2017.

Al mateix text s'aposta per incorporar als pressupostos del 2017 "els recursos financers necessaris per a la realització del procés constituent, de base social, transversal, plural, democràtic i obert", i per "emparar la convocatòria i realització de les fases deliberativa i decisòria vinculant del procés durant el primer semestre de 2017".

També ha tirat endavant la proposta de resolució que preveu la constitució "en el termini d'un mes" d'una comissió de seguiment del procés constituent amb l'objectiu d'"emparar les diferents fases del procés i vetllar per la definició i el desplegament del programa, el calendari i els pressupostos".