El cap del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no posarà cap condició al PSOE a canvi de l'abstenció, si bé el president de la gestora socialista, Javier Fernández, va advertir que consentir la investidura no suposa "en cap cas proporcionar estabilitat" al PP en la legislatura. Rajoy i Fernández tenen previst parlar en els propers dies per analitzar l'escenari polític davant la decisiva decisió que el Comitè Federal del PSOE ha de prendre sobre la seva postura.

Després que alguns dirigents del PP deixessin entreveure que l'abstenció del PSOE hauria de venir acompanyada d'"unes mínimes garanties" per donar estabilitat al govern, Rajoy va aclarir que no exigirà res a canvi. "Jo, per descomptat, no posaré cap condició. He llegit molt i veig que s'especula molt, però parlaré amb el se-nyor Fernández quan ell ho desitgi, i l'únic que li diré és que és necessari un govern a Espanya ràpidament", va afirmar Rajoy abans de participar en un acte a Torremolinos (Màlaga).

El cap de l'Executiu va confiar que aquest diàleg amb Fernández sigui "a la major celeritat possible" i que es desenvolupi "amb absoluta franquesa", si bé va considerar oportú "donar temps" al PSOE, dins de l'estret marge que hi ha, després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general dissabte passat.

Rajoy va recordar que el seu primer oferiment al PSOE va ser una gran coalició i, després, pactar un conjunt de reformes, però en no tenir resposta positiva, es conforma que se'l deixi governar per evitar unes noves eleccions, que serien "un gran disbarat". Segons la seva opinió, és prematur parlar dels pressupostos del 2017 i el que és "urgent" és formar govern.

Fernández va considerar "raonable" que Rajoy no demani condicions per a l'abstenció, però per aclarir dubtes el va avisar que desbloquejar la seva reelecció no suposa donar-li suport durant la legislatura. "El PSOE podrà consentir o no la investidura, però en cap cas no proporcionarà estabilitat al PP. Hauran de guanyar-se-la, perquè és molt còmode com ha estat fins ara amb majoria absoluta. Hauran de buscar aquesta governabilitat i estabilitat dia a dia", va afegir Fernández.

Reunió dels barons

El president de la gestora del PSOE convocarà la setmana que ve els barons socialistes per intercanviar impressions abans del Comitè Federal, on s'acordarà si s'opta per l'abstenció o no. Quan encara falta fixar la data de la reunió del màxim òrgan, el president asturià va insistir que la pitjor sortida seria unes terceres eleccions, on el PP aconseguiria un millor resultat.

Susana Díaz va afirmar que la seva "obligació" com a presidenta de la Junta d'Andalusia és "ajudar", encara "sabent que el responsable principal" del bloqueig és Rajoy. Díaz li va recriminar que pretengui ser investit "sense moure ni una pestanya" i sense buscar suports en altres partits: "és el súmmum de la mandra".

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va afirmar que "l'abstenció és impossible" ara davant l'actitud del PP, a qui va demanar "com a mínim no posar-se xulos" i buscar un acord d'estabilitat amb Ciutadans i PNB.