El TSJC amonesta una jutgessa per retreure a una advocada que parlés en català

La magistrada va dir a una advocada que era "una falta de cortesia" que no li parlés en castellà

07.10.2016 | 00:00

La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha amonestat una jutgessa d'Olot per cridar l'atenció a una advocada que va utilitzar el català en un judici i ironitzar amb el caràcter "universal" d'aquesta llengua.
El TSJC imposa una "sanció d'advertència" per falta lleu a la magistrada, en haver retret falta de cortesia a la lletrada que es va expressar en català, tenint en compte que es tracta d'un "dret constitucional inqüestionable". L'advocada va fer arribar la seva queixa a la sala de govern del TSJC per advertir que la magistrada, en un judici de faltes, el 15 de març del 2016, li va advertir que tenia problemes per entendre el català oral, pel que requeriria un intèrpret, i que considerava una "falta de cortesia" que usés aquesta llengua.
Posteriorment, en una decisió que la sala de govern del TSJC titlla d'"absolutament irraonable perquè no té justificació normativa i funcional", la jutge va ordenar que a partir d'aquell moment es traduïssin també al català les expressions que es fessin en castellà a la vista oral. En un altre moment de la "innecessària discussió", manté l'acord del TSJC, la jutge "va etzibar una mena de frase desconnexa de tot discurs de raons referent al caràcter universal de la llengua catalana. Expressió que en el context en què es va produir adquireix un evident biaix irònic i irrespectuós", afegeix.
La sala de govern adverteix que "l'opció lingüística no pot interpretar-se per una autoritat pública com un gest d'indiferència cap a la seva persona i la seva funció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Dimecres calorós, però amb possibilitat de plugims al Prepirineu

Les temperatures màximes es mouran entre els 22 i els 27 grays a la Catalunya Central

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

La institució defensa que es tracta d'una proposta "enraonada" i que s'ha acordat "per consens"

´I´m a catalan´. Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

´I´m a catalan´. Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català

Enllaços recomanats: Premis cinema