La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha amonestat una jutgessa d'Olot per cridar l'atenció a una advocada que va utilitzar el català en un judici i ironitzar amb el caràcter "universal" d'aquesta llengua.

El TSJC imposa una "sanció d'advertència" per falta lleu a la magistrada, en haver retret falta de cortesia a la lletrada que es va expressar en català, tenint en compte que es tracta d'un "dret constitucional inqüestionable". L'advocada va fer arribar la seva queixa a la sala de govern del TSJC per advertir que la magistrada, en un judici de faltes, el 15 de març del 2016, li va advertir que tenia problemes per entendre el català oral, pel que requeriria un intèrpret, i que considerava una "falta de cortesia" que usés aquesta llengua.

Posteriorment, en una decisió que la sala de govern del TSJC titlla d'"absolutament irraonable perquè no té justificació normativa i funcional", la jutge va ordenar que a partir d'aquell moment es traduïssin també al català les expressions que es fessin en castellà a la vista oral. En un altre moment de la "innecessària discussió", manté l'acord del TSJC, la jutge "va etzibar una mena de frase desconnexa de tot discurs de raons referent al caràcter universal de la llengua catalana. Expressió que en el context en què es va produir adquireix un evident biaix irònic i irrespectuós", afegeix.

La sala de govern adverteix que "l'opció lingüística no pot interpretar-se per una autoritat pública com un gest d'indiferència cap a la seva persona i la seva funció".