El govern espanyol ha encarregat a l'Advocat de l'Estat que elabori un informe sobre com ha de procedir per donar resposta a l'aprovació aquest dimecres de les resolucions del referèndum d'independència, però ja va avisar les formacions independentistes que repetir els "errors" i "el full de ruta de Mas" només les portarà a la "melancolia". Segons la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ja "poden seguir aprovant aquestes resolucions perquè les demani la CUP, els interessi o el que sigui", però "no assoliran cap objectiu" perquè "l'Estat de dret es mantindrà ferm".

La vicepresidenta va apuntar a la possibilitat que l'executiu espanyol acabi presentant un nou incident d'execució de sentència -com el que ja va presentar contra Carme Forcadell per les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent- perquè "el TC va ser molt clar i està reiterant una doctrina assentada per unanimitat". A més, va dir que "tot i que formava part de les peticions que li havia fet el govern espa- nyol, el TC va decidir de manera "autònoma" dur el cas Forcadell a la Fiscalia, i l'Executiu no es planteja, de moment, instar directament el ministeri Fiscal a actuar.

En tot cas, va advertir que qualsevol iniciativa encaminada a fer realitat el referèndum toparà amb la mateixa oposició que el govern espanyol ha demostrat fins ara, i rebrà la mateixa resposta a través dels tribunals. Segons ella, "si es planteja un nou referèndum inconstitucional i es repeteix el mateix full de ruta del senyor Mas, absolutament deslegitimat en reiterades ocasions pels tribunals, i a més per unanimitat, el procés serà exactament el mateix".

En aquest sentit va apuntar que l'Estat no defallirà independentment de si les seves accions tenen o no efecte a les files independentistes. "Tornar un i un altre cop per mantenir-se al Govern i seguir repetint la mateixa lletania del referèndum", va dir, "senzillament abocarà a la melancolia els independentistes, però no a l'Estat de dret,que es mantindrà ferm".

Sáenz de Santamaría també va demanar que s'acati la resolució del TC sobre el cas Forcadell. "Crec que les resolucions dels tribunals s'han d'acatar, i malgrat que alguns poden fer valoracions, les han d'acatar, perquè els tribunals no estan a favor de ningú, sinó de tots, i el que defensen són els drets de tots i els han de seguir imposant mentre alguns provin d'imposar la seva llei, que és exclusivament particular", va sentenciar.

Per la seva part, la portaveu del Govern català, Neus Munté, va respondre poc després a l'encàrrec del govern espanyol a l'Advocat de l'Estat i va assegurar que a l'executiu català no li fa "por" cap de les "estratègies" que s'utilitzen des del govern de l'Estat per "posar límits a la sobirania" del Parlament. La portaveu del Govern català va afegir que del Govern no s'accepten "amenaces, sinó que es respecten mandats democràtics del Parlament, que "tots ells marquen un camí de referèndum" per poder decidir el futur del país. A més, Munté va defensar que els diputats van votar amb "coneixement de causa".