El govern en funcions de Mariano Rajoy va donar per normalitzat el "diàleg institucional" amb el PSOE, després de la conversa que va mantenir dijous Rajoy amb el president de la gestora socialista, Javier Fernández, el que allunya de l'horitzó polític la possibilitat d'unes terceres eleccions. Va ser el mateix Fernández qui va explicar que es va posar en contacte amb Rajoy per "aclarir" les "declaracions creuades" de diversos membres del PP que en els últims dies han demanat als socialistes que, a més d'abstenir-se per permetre la seva investidura, donessin estabilitat al futur govern.

Per al president de la comissió gestora -que dirigeix el PSOE des de fa quatre dies, després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general-, era "convenient" aclarir això, ja que l'únic que es plantegen els socialistes és no obstaculitzar la investidura de Rajoy perquè s'inicïi la legislatura i no hi hagi terceres eleccions.

"En cap cas el PSOE no s'està plantejant donar al PP una governabilitat que consta de dues coses: investidura i estabilitat. L'estabilitat, si finalment el govern es constitueix, hauria de buscar-la cada setmana o cada dia com correspon a un govern en minoria", va destacar el també president asturià.

Per al govern en funcions, el fet que Rajoy i Javier Fernández ja hagin parlat dues vegades en quatre dies vol dir una cosa tan "bona" com haver recuperat el "diàleg institucional" amb els socialistes en un moment en el qual d'ells depèn evitar unes terceres eleccions.

Per això Rajoy va traslladar a Fernández una actitud de "màxima col·laboració" per assolir l'objectiu que hi hagi govern a Espanya i el seu compromís de "respectar els terminis" de les convocatòries que farà en els propers dies dels seus òrgans interns, entre ells el del Comitè Federal, l'encarregat de passar del no a l'abstenció.

Així ho va explicar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que no només va reiterar que Rajoy no posa condicions per aconseguir la investidura, sinó que treballarà "al ritme que consideri oportú el PSOE".

Sense data encara per al decisiu Comitè Federal dels socialistes, la gestora que porta les regnes del partit té previst reunir-se dilluns que ve, previsiblement per anar traçant el calendari que els portarà fins a aquest comitè i que passarà abans per l'anunciada reunió del Consell de Política Federal o Comitè Territorial, que formen els secretaris generals de les federacions. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va afirmar que acatarà "sense cap gènere de dubtes" la decisió que prengui "la majoria de militants i el Comitè Federal" del PSOE respecte a la investidura de Mariano Rajoy, si bé va voler deixar "clar" que "no hi ha cap decisió presa". Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana són dues de les autonomies en què el PSOE té més difícil defensar l'abstenció en un govern de Rajoy.

No obstant això, la vicepresidenta valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, va tornar a garantir l'"estabilitat" del govern de Ximo Puig, alhora que va admetre que, "vist amb perspectiva", els seus diputats al Congrés podien haver donat suport el març la investidura de Sánchez.