Tres persones van ser detingudes ahir a la localitat de Chemnitz (a l'est d'Alemanya) per la presumpta relació amb un home d'origen sirià a l'habitatge del qual es van trobar "diversos centenars de grams" d'explosius.

El portaveu de l'Oficina Criminal (LKA) de Saxònia, Tom Bernhardt, va indicar que el principal sospitós, el qual es busca per preparar explosius per perpetrar un atemptat, encara no havia estat arrestat. Fonts no identificades de la lluita antiterrorista van assenyalar que l'operació policial va frustrar un atac islamista, segons van recollir ahir alguns mitjans de comunicació.

La policia de Saxònia va identificar el sospitós fugit com a Jaber Albakr, un sirià de 22 anys nascut a la localitat de Saasaa, en aquest estat alemany. Les forces de seguretat no van aportar, però, més informació sobre el sospitós ni les seves possibles motivacions. Respecte als tres detinguts, serien "coneguts" del sirià que es persegueix. Dos dels detinguts van ser arrestats a les proximitats de l'estació central de Chemnitz i el tercer ho va ser al centre de la ciutat alemanya.

El portaveu de l'LKA va explicar que l'operació es va posar en marxa després que divendres es rebés informació dels serveis secrets en què s'alertava del "perill seriós" que representava el sospitós.

Alarma a la zona

L'operació de les forces de seguretat va desencadenar una certa alarma a l'àrea coneguda com a Fritz-Heckert, una zona de grans edificis residencials aixecats durant l'era comunista. La policia va evacuar almenys un bloc d'apartaments i va demanar als veïns que romanguessin "dins de les seves cases" durant l'operatiu.

L'única explosió registrada a la zona va ser la que van fer els membres mateixos de les unitats especials per accedir al pis utilitzat pel sospitós. Posteriorment es van fer detonar els explosius que s'havien trobat al ois d'Albakr.

Saxònia, el bressol del grup Patriotes Europeus contra la Islamització d'Occident (Pegida), ha estat l'escenari de múltiples incidents xenòfobs els últims mesos, inclosos atacs contra centres de refugiats. Alemanya va rebre dos atacs gihadistes el juliol, els dos perpetrats per sol·licitants d'asil, en què van morir dos terroristes i vint persones van resultar ferides.