Alemanya roman en estat de màxima alerta mentre les forces de seguretat busquen per tot el país el jove refugiat sirià al domicili del qual es van trobar dissabte, en una operació antiterrorista, explosius per cometre un atemptat. La policia seguia ahir registrant habitatges a Chemnitz (a l'est d'Alemanya), on residia el sospitós. Les mesures de seguretat s'han elevat en estacions de tren i aeroports de tot el país, i un dels tres detinguts dissabte ingressarà amb tota probabilitat en presó preventiva.

No obstant això, el focus de la investigació està posat en el parador de Jaber Albakr, el sirià de 22 anys nascut als afores de Damasc que estava confeccionant a casa seva un explosiu i que, segons la policia, com que se sabia perseguit, resultava "perillós". El sospitós es va escapar davant dels agents de les forces especials, que van arribar a disparar-li un tir d'advertiment a l'aire perquè s'aturés, però van optar per la cautela davant la possibilitat que portés explosius a sobre i els fes esclatar en una zona densament poblada.

L'Oficina Criminal (LKA) de Saxònia va defensar aquesta conducta, que va aixecar crítiques en certs sectors ara que s'ha sabut que el sospitós va fugir. La Fiscalia federal, que ha assumit la investigació, va assegurar per mitjà d'una portaveu que treballa amb la hipòtesi d'un intent d'atemptat "amb motivació islamista", com ja havien apuntat diversos mitjans alemanys. El rotatiu Bild va explicar, citant fonts de la investigació, que el tipus d'explosiu trobat a la casa del jove sirià reforça aquesta via perquè és peròxid d'acetona (TATP), una fórmula emprada per Estat Islàmic (EI) en atemptats com els de París i Brussel·les, per la qual cosa és probable que el sospitós estigués dins de les seves files.

Contradiccions en l'explosiu

Segons Bild, la policia va confiscar un quilogram de TATP a l'habitatge del presumpte terrorista, mentre que l'LKA de Saxònia va reconèixer que es van trobar "diversos centenars de grams" de material indeterminat però "altament explosiu". El TATP és una substància altament explosiva que pot fabricar-se amb materials relativament accessibles, com ara àcid sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona, i que és molt sensible a la temperatura, la fricció i l'impacte.

Segons va difondre el setmanari Der Spiegel, el sospitós va arribar el 18 de febrer de l'any passat a Alemanya per Baviera, amb el devessall de refugiats, i dues setmanes després va sol·licitar formalment asil amb un passaport sirià amb la identificació N009801845, petició que va ser concedida a mitjan juny. La policia saxona va practicar a més diversos registres a Chemnitz, a la recerca d'explosius en immobles de persones connectades amb el principal sospitós, accions de les quals va transcendir tan sols una detenció. A més, la policia va informar ahir de la posada en llibertat de dues dels tres arrestats dissabte.