Els prop de 7.600 treballadors de l'administració de justícia a Catalunya recuperaran la paga extra suprimida el 2012 en la nòmina del pròxim mes de novembre, cosa que els converteix en els primers empleats públics catalans a qui la Generalitat tornarà la totalitat del sou retallat.

Segons ha informat el Departament de Justícia, la restitució de la paga extra del 2012, que va ser eliminada per ordre del Govern, serà possible gràcies a un decret llei que la Generalitat aprovarà en el Consell Executiu de demà, que inclou una partida de 9,6 milions d'euros per fer front als pagaments.

La mesura afecta 7.600 empleats de l'administració de justícia a Catalunya, que són de titularitat estatal però gestionats pel Departament de Justícia i que, en la nòmina del pròxim mes de novembre, cobraran de mitjana entre 1.170 i 1.691 euros més, en funció del seu nivell salarial.

Els treballadors dels jutjats seran els primers que recuperin la paga eliminada el 2012, ja que a la resta d'empleats públics de la Generalitat no se'ls restituirà totalment fins al 2018, encara que l'any passat ja se'ls va tornar un 25% del sou retallat.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha destacat que la devolució de la paga dels empleats dels jutjats anirà a càrrec dels "recursos propis" del Departament de Justícia, sense necessitat de cap aportació extraordinària de la conselleria d'Economia.

Segons el conseller, la partida de 9,6 milions d'euros destinada a la devolució d'aquesta paga s'ha obtingut "rascant del pressupost del Departament d'aquest any", ja que la conselleria es va fixar com a prioritat "tancar l'etapa de les retallades aplicats des del 2012".

Carles Mundó ha admès que el Departament de Justícia podria haver esperat a tramitar la devolució de la paga extra en els pressupostos del 2017, però aquesta opció implicava retardar durant mesos el pagament del sou retallat.

També el Departament de Justícia ha anunciat que retirarà el recurs de cassació que va presentar el 2015 davant el Tribunal Suprem perquè establís un criteri comú sobre la devolució de la paga extra del 2012, després de diverses sentències dispars sobre el dret dels treballadors a recuperar-la.

Fins ara, el Ministeri de Justícia ha anat restituint la paga extra eliminada el 2012 als funcionaris de justícia de cinc comunitats autònomes, però en altres, com Andalusia, no es tornarà la totalitat del sou retallat fins a l'any 2018.