El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha deixat clar aquest dilluns, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, que la formació rebutjarà qualsevol opció de pregunta per al referèndum que no s'ajusti al que la resolució aprovada al Parlament concretava, i que fixava que haurà de ser clara i de resposta binària. En aquest sentit, els republicans ni es plantegen altra possibilitat que la de preguntar si Catalunya ha de ser un estat independent, amb el 'sí' i el 'no' com a respostes.

Així doncs, ERC no acceptaria la porta que ha obert el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a incloure d'alguna manera en la pregunta l'opció que plantegi el govern espanyol. En qualsevol cas, Sabrià emmarca l'oferta de Puigdemont en "l'esforç que es va dir que es faria perquè el referèndum sigui acordat", però centrat més en pactar la data i en poder modificar la pregunta sempre que inclogui la pregunta clara sobre la independència i la resposta sigui binària.

"La setmana passada votàvem una proposició al Parlament i diu que necessitàvem pregunta clara i de resposta binària". Amb aquesta afirmació, ERC ha volgut recordar a Puigdemont que les opcions per variar la pregunta del referèndum han d'encaixar en els marcs que va deixar la resolució del Parlament, rebutjant així qualsevol altra fórmula que es pugui presentar. "Em sembla que no ens hauríem de complicar massa la vida, la resolució diu el que diu", ha afegit, tot matisant que considera que Puigdemont ha fet aquesta reflexió per instar al govern espanyol a "que faci una proposta pròpia".

Pel que fa a les darreres declaracions de Podem i En Comú Podem demanant un referèndum amb garanties i esperant a conèixer els detalls de la convocatòria per pronunciar-s'hi, Sabrià ha valorat que aquests plantejaments demostren que els independentistes "han fet moure" a la coalició d'esquerres i les seves formacions. "Estem segurs que els acabarem portant fins a aquest referèndum que hem plantejat", ha rematat.

L'altra gran incògnita de la política catalana és si el Govern podrà tramitar i aprovar el pressupost de 2017. En aquest sentit, Sabrià ha rebutjat que cap de les parts -PDC, ERC, el Govern i la CUP- hagi de "posar condicions" a l'hora de negociar. "El que ens toca és buscar l'acord, asseure a tothom i aconseguir-ho. No guanyaríem res si el que fem és enrocar-nos. Que el full de ruta segueixi avançant i superem la part de pressupostos. Estem segurs que ningú té cap interès perquè el procés quedi en aquets punt, i menys després d'aclarir els propers passos", ha sentenciat, convidant així al PDC i la CUP a negociar conjuntament amb Esquerra per no "quedar-se immòbils ni quedar encallats en la part de pressupostos".

Per últim, Sabrià no ha volgut entrar a valorar si creu convenient o no que l'IRPF s'apugi per a les rendes més altes. De fet, s'ha limitat a dir que "la postura d'ERC en això és sobradament coneguda" i no ha volgut respondre si ara per ara els republicans estan més a prop de la CUP o del PDC. "Farem tots els esforços que calguin, i això és moure's, per arribar a un acord. El país no es pot permetre no tenir pressupostos. Treballarem per trobar la sortida i entrar els pressupostos al Parlament i tirin endavant", ha repetit insistentment a cada pregunta sobre aquesta qüestió.