Haití viu des d'ahir tres dies de dol per les víctimes de l'huracà Matthew, que va causar danys devastadors encara en avaluació perquè moltes de les zones més afectades segueixen incomunicades, mentre ahir es va iniciar el repartiment de l'ajuda internacional. La prioritat de les autoritats és arribar fins a les localitats més copejades i donar resposta als milers d'afectats de la catàstrofe, per evitar un eventual brot de còlera, que ja va afectar el país després del terratrèmol del 2010, i que s'agreugi la crisi humanitària.

El sud-oest d'Haití està molt devastat i moltes comunitats segueixen sense contacte amb la resta del país, que tenia previst celebrar ahir eleccions generals i que es van ajornar indefinidament. Les xifres de víctimes que ofereixen el govern i autoritats locals són diferents, a causa del fet que els equips de rescat no han pogut arribar fins a algunes zones que segueixen incomunicades, la qual cosa fa que el balanç de danys sigui més lent.

A l'aeroport de Jeremie, capital del departament de Grand Anse (sud-oest), severament afectada pel cicló, desenes de persones, desesperades, buscaven ahir alguna ajuda, segons va observar Efe.

"Les ONG i el govern vénen i van sense portar gens d'ajuda immediata. Estic des de fa dos dies tractant de trobar alguna cosa per menjar", va dir a Efe Paul Gerôme, pare de quatre nens. L'home va advertir que farann protestes si no reben aliments o algun tipus d'assistència els propers dies.

La comunitat internacional va començar a enviar ajuda als afectats després que el president interí, Jocelerme Privert, que dissabte va visitar Jeremie, apel·lés a la solidaritat estrangera. Privert va reconèixer que les necessitats són moltes i va assegurar que assistiran els afectats per evitar que la crisi empitjori, alhora que va convidar a ser solidaris "en aquest moment difícil".