ICV ha considerat que centrar-se ara en la pregunta del referèndum seria fer un "flac favor" al procés per fer-lo viable i ha dit que el que toca és buscar "amplies majories" que permetin la seva celebració. En roda de premsa, la coordinadora nacional d'ICV Marta Ribas ha considerat que "no pertoca" obrir ara el debat de la pregunta sinó que el principal objectiu ha de ser "sumar majories" i fer-ho a través del diàleg.

Per això, ha tornat a oferir la proposta d'Acord pel Referèndum que ICV va aprovar el passat abril. D'altra banda, l'ecosocialista ha reclamat al Govern una reforma fiscal que gravi més les rendes més altes per tal d'aconseguir els recursos necessaris perquè els pressupostos del 2017 incorporin una partida destinada a la renda garantida de ciutadania. La incorporació d'aquesta partida es per a ICV la "prova de cotó" que demostraria que es volen aconseguir uns pressupostos socials.

Ribas ha considerat que no és el moment d'encetar el debat sobre quina pregunta hauria de tenir un referèndum a Catalunya i ha dit que especialment això "no pertoca" per a aquells que el que estan reclamant és que es cerquin les majories més amplies possibles. L'ecosocialista ha fet aquestes declaracions després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi emplaçat aquest dilluns el govern espanyol des de Madrid a tenir "coratge polític" per pactar la pregunta, la data i les condicions del referèndum.

Ribas ha defensat que des d'ICV tenen molt clar que "cal un referèndum com a espai de decisió" però ha puntualitzat que aquest ha de ser organitzat de tal manera que "tothom se senti cridat a participar". Per això, ha dit que la màxima prioritat ha de ser "tornar a propostes del 80%" i ha descartat que sigui el moment de fixar el debat en quina hauria de ser la pregunta. Per a l'ecosocialista, el debat de política general de la passada setmana va posar de manifest que el referèndum "no és un pantalla passada" i per això ha dit l'objectiu ha de ser que tothom es posi "a remar" en la direcció de poder-lo celebrar "el més aviat possible".

Davant d'això, Ribas ha tornat a oferir a Puigdemont l'Acord pel Referèndum que va aprovar la seva formació l'abril passat en el marc de la seva assemblea nacional. Ha defensat que aquest acord ha de servir per celebrar un referèndum "amb efectes reals i que es pugui fer amb els suports amplis socials i polítics".

Sobre què vol aconseguir ICV amb aquest referèndum, ha dit que aquest ha de ser l'eina de referència "per a la consecució de l'autodeterminació" i per tal de fer-ho "de forma reconeguda per la comunitat internacional i la resta d'Espanya". Ha afegit que la proposta d'ICV és la mateixa que va sortir de la convenció nacional del 2015 i que aposta per un "estat lliure català dins d'un estat plurinacional" en una "fórmula confederal" que ha de permetre "les màximes competències per a Catalunya dins d'una realitat de sobiranies compartides".

D'altra banda, i en referència a la trobada d'aquest dilluns entre Puigdemont i el líder de Podemos Pablo Iglesias; Ribas ha dit que el president trobarà una persona que representa gairebé un centenar de diputats a favor de la celebració del referèndum. Ha afegit que en una legislatura que es preveu "inestable" les forces que representa "poden ser importants per aconseguir les fites que s'està fixant Catalunya".

Reforma fiscal

D'altra banda, Ribas ha instat el Govern a impulsar una reforma fiscal que gravi més els que més tenen i que permeti recaptar més recursos que, entre d'altres, s'han de destinar a la renda garantida de ciutadania. L'ecosocialista ha recordat que el Parlament ha aprovat aquesta renda i que ara "s'han de trobar les fórmules" per fer-la viable. Per a Ribas la necessitat d'aquesta reforma fiscal és de "pura lògica" i ha considerat que caldrà obrir el diàleg amb JxSí perquè es porti a terme. L'objectiu final ha de ser incloure una partida en els pressupostos del 2017.

Per a ICV la incorporació d'aquesta partida pressupostària és la "prova de cotó" que es volen fer uns pressupostos socials. "No només volem paraules, volem fets", ha declarat. La reforma d'ICV passar per gravar més impostos via patrimoni, successions i el tram català de l'IRPF.

Per últim, ha reclamat al Govern que traslladi a la Unió Europea la resolució aprovada al Parlament en contra del TTIP per tal que les institucions europees "tinguin present" la veu de Catalunya.