El nord-americà Oliver Hart i el finlandès Bengt Holmström són els guanyadors del Nobel d'Economia 2016 per "les seves contribucions a la teoria dels contractes", va anunciar avui la Real Acadèmia de les Ciències Sueca. El comitè ha destacat que tots dos professors han desenvolupat "valuoses eines teòriques" per "entendre els contractes en la vida real", així com els possibles problemes en el seu disseny.

En concret, argumenta la resolució del jurat, els guardonats han establert un "marc comprensiu per analitzar moltes qüestions diverses en el disseny de contractes" per aconseguir que ambdues parts cooperin en benefici mutu i no es generin "conflictes d'interessos". Hart i Holmström han estudiat qüestions com les retribucions per rendiment i objectius als executius, les deduccions i copagos en les assegurances i la privatització d'activitats pròpies del sector públic (gestió de presons i escoles).

Holmström, nascut el 1949 a Hèlsinki, ha aprofundit en l'optimització dels contractes incloent incentius o elements lligats al rendiment perquè l'agent (el contractat) operi en benefici màxim del principal (empresa). Així, va idear un model que apunta que el contracte òptim busca l'equilibri entre els riscos i els incentius.

Hart, nascut el 1948 a Londres i nacionalitzat nord-americà, va realitzar segons el parer del comitè "contribucions fonamentals" en una branca de la teoria contractual, la dels contractes incomplets. Les aplicacions pràctiques d'aquests avanços teòrics abasten qüestions tan diverses com a quins tipus d'empreses té sentit econòmic que es fusionin, quina proporció de finançament ha de fer-se via deute i quin a través d'accions, i que institucions haurien de ser gestionades pel sector privat.

Segons el parer del comitè, les contribucions de tots dos economistes han assegut "el fonament" d'un "fèrtil camp" de recerca a l'àrea de la teoria contractual que pot tenir aplicacions des de la legislació sobre fallides a les constitucions nacionals, enteses com un contracte entre l'Estat i els ciutadans.

Hart és en l'actualitat professor d'Economia a la Universitat d'Harvard (Estats Units) i Holmström és professor d'Economia i Gestió d'empreses a la Universitat de Cambridge.