Quan falten tres setmanes perquè expiri el termini per a la investidura o hi hagi noves eleccions, la incògnita segueix estant en el PSOE, que els propers dies podria anar desfent els seus dubtes sobre una abstenció a una segona investidura de Mariano Rajoy, a pesar que aquest pas podria aprofundir la fractura del partit.

Els últims dies, el PP ha intentat aixecar una mica la pressió als socialistes que, a marxes forçades, tracten de recompondre la unitat interna després del sisme submarí del comitè federal del cap de setmana passat.

Javier Fernández, que fa una setmana es va marcar com a fita "sufocar l'incendi" que consumeix el PSOE, va reconèixer que el no al PP és en la medul·la dels militants del partit "més fervorosos" encara que admet que, davant la falta d'alternativa de govern, ara toca "un aterratge forçós". En una entrevista a El País, el president de la gestora va reiterar que l'abstenció no significa fer costat al govern de Rajoy. "Això és un concepte molt primari de la política. La política no és poesia, és prosa. No és sentiment, és raó", va afegir.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va constatar que el PSOE els ha lliurat "tot l'espai d'oposició", per la qual cosa considera "molt difícil" que els ciutadans es creguin que els socialistes faran oposició al PP durant la resta de la legislatura. Ciutadans també observa amb interès l'evolució del PSOE des de la marxa de Pedro Sánchez. "La pilota és a la teulada del Partit Socialista", va remarcar ahir la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, que va reclamar al PSOE que estigui "a l'alçada dels espanyols". "No se'ls està demanant que validin el govern del Partit Popular, però sí que pensin en els espanyols i permetin que hi hagi govern", va recalcar.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reiterar ahir que els seus diputats votaran no a la investidura Rajoy perquè per a aquesta formació "ser conseqüent i ser coherent té molta importància". En declaracions a la premsa amb motiu de la seva trobada amb afiliats a Sant Sadurní d'Anoia, Iceta va insistir que "els diputats del PSC faran el que digui el PSC", que manté l'oposició a investir Rajoy, "la mateixa que almenys fins ara havia decidit el comitè federal del PSOE". L'expresident de la Generalitat Valenciana i senador del PSOE Joan Lerma va manifestar ahir que "el vot a consciència al PSOE no és cap tradició", però creu que el partit pot assegurar el consens.