El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va apel·lar ahir a la unitat dels valencians per ser presents als grans debats i a posar fi a la "invisibilitat" del territori, en un parlament fet durant els actes de celebració de la diada nacional del País Valencià.

En el discurs institucional al Palau de la Generalitat amb motiu del 9 d'Octubre, el president va defensar que, respecte del passat, a l'actualitat "valencianitzar significa capacitat d'enteniment, reparació de drets, reconstrucció econòmica, força i unitat per defensar la causa justa del finançament". Puig va assegurar que aquesta unitat permetrà "trencar els murs de la invisibilitat valenciana" i tornar a ser presents "als grans debats de futur", i va fer una crida perquè els valencians, tots a una veu, aconsegueixin que el "problema valencià" es converteixi en "part de la solució d'Espanya".

A la tarda, la manifestació reivindicativa que organitzava la Comissió 9 d'octubre, formada per col·lectius socials, polítics i sindicals d'esquerra va recórrer el centre de la capital valenciana. Milers de persones van reivindicar un "finançament just" i van presentar un manifest amb el compromís d'eliminar retallades i de defensar l'autogovern, la plena igualtat lingüística, l'ensenyament públic, de qualitat i en català, i la recuperació dels canals audiovisuals en català.