El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, buscarà avui salvara la desesperada la seva campanya presidencial, sumida en una crisi profunda, mitjançant un cop d'efecte en el segon debat amb la seva rival demòcrata, Hillary Clinton. En un debat que ha suscitat una enorme expectació i que s'emetrà en horari de màxima audiència televisiva des de la universitat Washington de Saint Louis (Missouri), Trump s'enfrontarà a Clinton en unes circumstàncies polítiques extraordinàries. El magnat immobiliari arriba a l'acarament sota una enorme pressió del seu partit, després de l'emissió divendres d'un vídeo del 2005 en què s'escolta el multimilionari novaiorquès fent comentaris sexuals sobre les dones amb un llenguatge molt vulgar i ofensiu.

Els líders més destacats del Partit Republicà han condemnat amb rotunditat les paraules ofensives de Trump, alhora que nombrosos legisladors conservadors i noms històrics de la formació han demanat la seva dimissió o li han retirat el seu suport.

"Prou! Donald Trump no hauria de ser president. S'hauria de retirar", va afirmar a la xarxa social Facebook la carismàtica exsecretària d'Estat Condoleezza Rice. No obstant això, tret que el candidat republicà renunciï de manera voluntària, la majoria d'experts legals coincideixen que resulta molt difícil -si no impossible- per al partit forçar-lo a dimitir a causa d'una sèrie complexa de normes procedimentals.

Amb la prepotència de què sol fer gala, el magnat va deixar clar dissabte que no abandonarà "en un milió d'anys" la batalla per la presidència dels EUA, en un desafiament obert als crítics del seu partit.

"Estic aquí fins al final. Oh sí, podem guanyar. Guanyarem. Tenim un suport tremend. Crec que molta gent subestima com de lleials són els meus seguidors", va declarar Trump al diari The New York Times.

Els pro-Trump, amb ell

Una enquesta publicada ahir als EUA, quan falta menys d'un mes per a les eleccions del 8 de novembre, sembla donar la raó al magnat quant a la fidelitat dels seus incondicionals, que no fan cas de la direcció del partit.

El sondeig, elaborat aquest dissabte pel diari Politico i l'empresa demoscòpica Morning Consult entre 1.549 votants registrats, el 74% dels entrevistats republicans fa costat a Trump malgrat l'escàndol del vídeo.

Amb tot, ni la reticència de l'empresari a tirar la tovallola ni el videomissatge emès la matinada de dissabte per disculpar-se pels seus comentaris han sufocat la crisi que assota la seva campanya, sense precedents per a un nominat d'un gran partit als Estats Units.

D'aquí la importància del debat d'aquesta nit, en què Trump haurà de donar explicacions sobre l'escàndol davant milions de teleespectadors. De fet Clinton, que ha guardat silenci sobre l'escàndol des de divendres, quan va titllar d'"horror" el vídeo, planeja parlar cap al començament de l'acarament sobre els comentaris de Trump i la seva relació amb la capacitat del magnat per ser president, va revelar al diari The Washington Post un estret col·laborador de la candidata.

El governador d'Indiana i candidat a la vicepresidència dels EUA, Mike Pence, va declarar dissabte que el debat ofereix al seu company de fórmula l'oportunitat de "mostrar què hi ha al seu cor".

No sembla, en qualsevol cas, que el xoc es converteixi en una contrició total de Trump, a tenor del citat videomissatge, en què el magnat va disparar un dard a l'expresident Bill Clinton pel seu tracte cap a les dones i va acusar Hillary d'assejatment.