L'OPEP tindrà el ple suport de Rússia en el seu intent de promoure un acord mundial per congelar l'extracció de cru i apujar els preus, segons va anunciar ahir el president veneçolà, Nicolás Maduro, durant el XXIII Congrés Mundial d'Energia a Istanbul.

Moscou oferirà "tot el compromís per a un nou consens del camp dels països productors de petroli, països OPEP i països no OPEP, per estabilitzar el mercat, les inversions i aconseguir preus realistes, raonables, justos", va dir Maduro davant la premsa.

El líder veneçolà va fer aquestes declaracions moments després de concloure una reunió bilateral amb el president rus, Vladímir Putin, que Maduro va descriure com a "molt positiva". "Al Congrés Mundial d'Energia hem vist bones intervencions, la intervenció del president Putin, i ho hem ratificat en la reunió bilateral. Hem de seguir insistint en aquesta estratègia d'una nova aliança energètica del món", va dir Maduro.

El mandatari veneçolà va qualificar de "tot un èxit" la seva participació al congrés, al qual Veneçuela assisteix per primera vegada, va recordar.

"Vam tenir una reunió amb el president de l'Azerbaidjan [Ilham Alíev] i hem acordat un programa de cooperació. Ens va dir que s'hi sumava plenament, que ja havien decidit congelar la seva producció petroliera com a part de l'esforç per l'acord entre els països OPEP i no OPEP que s'està treballant i que ja és un fet", va afegir.

"Tenim una reunió ara amb el secretari general de l'OPEP [Mohamed Sanusi Barkindo], sempre buscant la recuperació del mercat, la seva estabilitat, l'equilibri, i sempre buscant preus justos, raonables", va afegir.

Maduro es va reunir també amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, amb qui va signar "dos acords molt importants, per concretar la cooperació en el camp energètic, per començar la tasca per a un fons binacional de desenvolupament".