L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas va respondre ahir des de Sant Vicenç de Castellet a la petició de 6 anys de presó i 22 d'inhabilitació per la consulta del 9-N assegurant que "és vergonyós que fins i tot un repte democràtic com el que planteja Catalunya s'hagi de resoldre en un tribunal per la via penal com si fóssim delinqüents". Mas ho ha dit en declaracions als mitjans de comunicació en la inauguració de les noves instal·lacions de l'empresa Clima Ainé.

En el seu escrit d'acusació presentat ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al qual va tenir accés Efe, els sindicats policials SPP i UFP, que ostenten la direcció lletrada de l'acusació popular des que Manos Limpias va ser apartada d'aquesta causa, acusen l'expresident català d'haver malversat 4,7 milions d'euros de fons públics en l'organització de la consulta, cosa de la qual no l'acusa la fiscalia, i que és per l'únic dels delictes imputats que preveuen penes de presó. Tot i això, Mas va assegurar que l'escrit de la fiscalia ja ho "havia deixat tot a punt perquè algú altre demanés la presó i no només la inhabilitació". I va afegir que finalment "ha estat d'aquesta manera i l'acusació popular no es conforma que ens inhabilitin per posar les urnes sinó que a més a més volen que ens fiquin a la presó".

Mas va recordar que la consulta del 9-N es va fer "de forma totalment pacifica" i va afirmar que "és una vergonya que l'Estat espanyol prefereixi la via dels tribunals per a allò que hauria de ser objecte d'un diàleg de manera civilitzada entre gent adulta i que el que es vol és trobar solucions bones per a tothom".

L'acusació popular demana la mateixa pena per a Mas, per a l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i per a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. A part de malversació de fons, també els acusa dels delictes de desobediència i prevaricació.

La denúncia del TC a Forcadell

La fiscal de l'Estat, Consuelo Madrigal, té a les seves mans la denúncia del Tribunal Constitucional contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per un possible delicte de desobediència, però transmetrà l'assumpte als fiscals competents, els del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així ho van explicar a Efe fonts de la fiscalia, que van indicar que l'assumpció inicial de l'assumpte per part de Madrigal no suposarà cap obstacle perquè ho gestionin els fiscals competents en raó de la capacitat de Forcadell davant el TSJC.

El ple del Constitucional va aprovar per unanimitat el dia 6 passat denunciar davant el fiscal un possible delicte de desobediència per part de la presidenta del Parlament de Catalunya per no acatar les resolucions del tribunal.